Video konferencijski Samit Evropska unija - Zapadni Balkan

Vesti

06.05.2020. - 22:05

Video konferencijski Samit Evropska unija - Zapadni Balkan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na video konferencijskom Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je završen usvajanjem Zagrebačke deklaracije u dvadesetak tačaka.

Video konferencijski Samit Evropska unija - Zapadni Balkan

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju bilo važno što su predstavnici skoro svih zemalja bili prisutni i da su razgovori obuhvatili tri teme: ekonomski oporavak, nastavak reformi i procesa daljeg približavanja EU, kao i veliku podršku izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i razgovorima o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. 
 
"Data je snažna podrška Lajčaku. Ja sam ponovio da ga poštujemo i da se radujemo nastavku dijaloga, kao i da želimo kompromisno rešenje, ali da je to za nas izuzetno teško i da ne prihvatamo ucene iz Prištine. U dijalog se ulazi bona fides, u najboljoj nameri da razgovarate, ne možete unapred da kažete šta će biti sadržaj", rekao je predsednik Vučić. On je dodao da je Srbija tražila više grantova, a manje zajmova, a dva puta je od predsednice Evropske komisije Fon der Lajen zatražio i da Srbija bude izuzeta iz pravila o izvozu čelika, jer je smederevska železara naš najveći izvoznik i suština ekonomskog rasta.
 
Video konferencijski Samit Evropska unija - Zapadni Balkan

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je preneo da je potvrđena evropska perspektiva, ali i da je potrebno više da se govori o proširenju, a manje o perspektivi. 
 
„Srbija želi da bude deo Unije i da imamo konkretan odgovor. Ako ne možemo u narednih nekoliko godina da uđemo u članstvo, ne samo zbog situacije kod nas, nego i u samoj EU, rekao sam da je važno da nam pomognu da otvorimo sve granice na Balkanu, a zatim da imamo otvorenije granice kroz nekakav sporazum, omogućimo ulaz u Mađarsku i Hrvatsku bez dokumenata ili stvarnih granica. Prvi put sam čuo da su Viktor Orban i još neki regionalni lideri iz EU rekli da koliko je Balkanu potrebna EU, toliko je i EU potreban Balkan. Prvi put da je jasno i nedvosmisleno to rečeno", naveo je predsednik Vučić i dodao da je primećena donacija Srbije za razvijanje vakcine protiv virusa korona, kao i to da je Srbija Prištini dala testove. On je istakao da će Srbija nastaviti evropski put, ali da je zahvaljujući dobrim odnosima sa svima veoma dobro prošla kroz tešku krizu izazvanu virusom korona. 
 
"Ja sam za to, ma koliko bilo neprijatno kada slušate i čitate pojedine medije i vesti o tome, da se ponašamo u interesu građana. Uspeli smo jer je Srbija otvorena za saradnju sa svima i ne plašimo se da to kažemo, imamo svoju slobodarsku i nezavisnu politiku. EU je za nas strateški cilj, ali su i Kina, Rusija, SAD  naši partneri i nastavićemo dobru saradnju sa njima", rekao je predsednik Vučić. 
 
Video konferencijski Samit Evropska unija - Zapadni Balkan

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je preneo i da šef evropske diplomatije Žozep Borel smatra da su izbori važni i da bojkot nije realna opcija, dok predsedavajuća Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon smatra da nije situacija za brze izbore. 
 
"Trebalo je da imamo izbore početkom marta, pa smo prihvatili da budu kasnije, 26. aprila, pa je došla epidemija, pa smo rekli 21. juna. Prošla su četiri meseca u svim odlaganjima i opet im nije dovoljno. Nekima treba još četiri godine u vanrednom stanju, pa da ljudi glasaju za nekog drugog. Teška kampanja je pred nama, verujem da će biti fer. Trudiću se da šaljem pozitivne poruke, a ne da odgovaram na uvrede i pretnje, da podignemo lestvicu na viši nivo i pokažemo da Srbija može da bude ispred mnogih", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Beograd,
06. maj 2020.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).