Видео конференцијски Самит Европска унија - Западни Балкан

Вести

06.05.2020. - 22:05

Видео конференцијски Самит Европска унија - Западни Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на видео конференцијском Самиту Европска унија – Западни Балкан, који је завршен усвајањем Загребачке декларације у двадесетак тачака.

Видео конференцијски Самит Европска унија - Западни Балкан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да је за Србију било важно што су представници скоро свих земаља били присутни и да су разговори обухватили три теме: економски опоравак, наставак реформи и процеса даљег приближавања ЕУ, као и велику подршку изасланику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и разговорима о будућности дијалога Београда и Приштине. 
 
"Дата је снажна подршка Лајчаку. Ја сам поновио да га поштујемо и да се радујемо наставку дијалога, као и да желимо компромисно решење, али да је то за нас изузетно тешко и да не прихватамо уцене из Приштине. У дијалог се улази bona fides, у најбољој намери да разговарате, не можете унапред да кажете шта ће бити садржај", рекао је председник Вучић. Он је додао да је Србија тражила више грантова, а мање зајмова, а два пута је од председнице Европске комисије Фон дер Лајен затражио и да Србија буде изузета из правила о извозу челика, јер је смедеревска железара наш највећи извозник и суштина економског раста.
 
Видео конференцијски Самит Европска унија - Западни Балкан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је пренео да је потврђена европска перспектива, али и да је потребно више да се говори о проширењу, а мање о перспективи. 
 
„Србија жели да буде део Уније и да имамо конкретан одговор. Ако не можемо у наредних неколико година да уђемо у чланство, не само због ситуације код нас, него и у самој ЕУ, рекао сам да је важно да нам помогну да отворимо све границе на Балкану, а затим да имамо отвореније границе кроз некакав споразум, омогућимо улаз у Мађарску и Хрватску без докумената или стварних граница. Први пут сам чуо да су Виктор Орбан и још неки регионални лидери из ЕУ рекли да колико је Балкану потребна ЕУ, толико је и ЕУ потребан Балкан. Први пут да је јасно и недвосмислено то речено", навео је председник Вучић и додао да је примећена донација Србије за развијање вакцине против вируса корона, као и то да је Србија Приштини дала тестове. Он је истакао да ће Србија наставити европски пут, али да је захваљујући добрим односима са свима веома добро прошла кроз тешку кризу изазвану вирусом корона. 
 
"Ја сам за то, ма колико било непријатно када слушате и читате поједине медије и вести о томе, да се понашамо у интересу грађана. Успели смо јер је Србија отворена за сарадњу са свима и не плашимо се да то кажемо, имамо своју слободарску и независну политику. ЕУ је за нас стратешки циљ, али су и Кина, Русија, САД  наши партнери и наставићемо добру сарадњу са њима", рекао је председник Вучић. 
 
Видео конференцијски Самит Европска унија - Западни Балкан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је пренео и да шеф европске дипломатије Жозеп Борел сматра да су избори важни и да бојкот није реална опција, док председавајућа Делегацији Европског парламента за односе са Србијом Тања Фајон сматра да није ситуација за брзе изборе. 
 
"Требало је да имамо изборе почетком марта, па смо прихватили да буду касније, 26. априла, па је дошла епидемија, па смо рекли 21. јуна. Прошла су четири месеца у свим одлагањима и опет им није довољно. Некима треба још четири године у ванредном стању, па да људи гласају за неког другог. Тешка кампања је пред нама, верујем да ће бити фер. Трудићу се да шаљем позитивне поруке, а не да одговарам на увреде и претње, да подигнемо лествицу на виши ниво и покажемо да Србија може да буде испред многих", закључио је председник Вучић. 
 
Београд,
06. мај 2020.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).