Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Vesti

11.09.2019. - 14:00

Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman doputovao je u dvodnevnu posetu Beogradu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je njegov domaćin, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednici Vučić i Zeman potom su položili vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju.
 
Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, da su odnosi između Srbije i Češke danas na najvišem nivou, da su dve zemlje utrostručile spoljnotrgovinsku razmenu i da će ona ove godine izositi 1,15 milijardi evra, te istakao da ta saradnja može da bude još mnogo bolja.
 
„Imao sam čast da razgovaram sa iskrenim prijateljem srpskog naroda, predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom. Razgovori su bili sveobuhvatni, bilo je reči o bilateralnim odnosima, govorili smo o konkretnim problemima koje možemo da rešimo na brz i efikasan način. Zahvalan sam Češkoj Republici što je postala jedan od najvećih investitora u našu zemlju, ukupno četvrti investitor u Srbiji”, rekao je predsednik Vučić.
 
Kada je reč o ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je rekao da je 2008. godine razmena dve zemlje iznosila 340 miliona evra, prošle godine 1,04 milijarde evra, kao i da se očekuje da ove godine bude 1,15 milijardi evra.
 
Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Foto Predsedništvo

 
Predsednik Vučić istakao je da sa Češkom Republikom radimo na brojnim saobraćajnim projektima i da veruje da ćemo ih u budućnosti imati još više.
 
“Naša saradnja može da donese još mnogo toga i mi mnogo od Češke možemo da naučimo. Češka je zemlja, u EU, sa najmanjom stopom nezaposlenosti. Za nas je posebno značajna saradnja u oblasti nauke, veštačke inteligencije i robotike. Verujem da ćemo i u odbrambenoj industriji, sa Zbrojevkom i Tatrom, naći zajednički interes za saradnju. Mnogo toga je otvoreno za nas”, istakao je predsednik Vučić i podsetio da će danas biti organizovan i biznis forum srpskih i čeških kompanija.
 
Predsednik Vučić je preneo i da mu je predsednik Zeman sugerisao da Srbija mora da primeni politiku "svih Azimuta", kao što je nekada govorio Šarl de Gol - da gleda na različite strane, da ima svoju evropsku agendu, da bude deo EU, a da se ne stidi dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom.
 
"Rekao mi je da se time ponosimo, da imamo bolju saradnju i da na taj način kao zemlja na raskrsnici puteva pod brojnim pritiscima uspevamo da obezbedimo sebi napredak i napredak u životu građana", preneo je predsednik Vučić.
 
Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić rekao je i da je sa češkim kolegom razgovarao o evropskom putu Srbije i situaciji na Kosovu i Metohiji.
 
“Verujem da ćemo uspeti da sačuvamo nacionalne i državne interese Srbije, uprkos brojnim teškoćama, a da ćemo ujedno obezbeđivati bolji život za naše građane. Predsednik Zeman ne krije da iskreno voli srpski narod i našu zemlju i veoma sam mu zahvalan na tome, retki su takvi. Hvala vam na poseti i želim da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće”, zaključio je predsednik Srbije.
 
Češki predsednik Miloš Zeman poručio je da veoma ceni prijateljstvo srpskog i češkog naroda i istakao značaj privredne saradnje dve zemlje.
 
Kako je rekao, obe zemlje su zemlje srednje veličine, i obe imaju zajedničke sudbine.
 
Prema njegovim rečima, privrednike niko ne može da natera da dođu ako to sami ne žele.
 
Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Foto Tanjug/ Zoran Žestić

"Pedeset vrhunskih privrednika doputovalo je iz Češke i sa još 180 srpskih privrednika biće prisutno na biznis forumu", rekao je on i dodao da je češka delegacija informisala predsednika Srbije o svim pitanjima koja su vezana za međusobnu saradnju.
 
"I ja sam lično iznenađen koliko je duboka ta saradnja", rekao je predsednik Zeman.
 
Upitan da li Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova, predsednik Zeman je rekao da on nije diktator i ne može da nametne svoj stav, ali da je ono što može da uradi to da za mesec dana na savetovanju vlasti postavi pitanje da li je moguće povući priznanje.
 
„Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, ko će biti na drugoj videćemo“, kazao je predsednik Zeman.
 
Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Foto Tanjug/ Zoran Žestić

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija zahvalna predsedniku Zemanu na njegovim stavovima o KiM i preneo da ga je upoznao sa problemima sa kojima se suočavamo.
 
Predsednik Vučić je dodao da se glas predsednika Zemana daleko čuje, i da će njegove reči sve više dopirati do ušiju u Evropi, jer ljudi razumeju da stvari nisu crno-bele, kako su prikazivane.
 
Ukazao je da ga je predsednik Zeman pozvao na sastanak Višegradske grupe, 3. oktobra u Prag, gde će biti jedini predsednik iz regiona, što pokazuje koliko poštovanje predsednik Zeman ima prema našoj zemlji.
 
Predsednik Vučić je prethodno priredio svečani doček u Palati Srbija za predsednika Češke Republike, zatim je usledio tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a onda i plenarni sastanak sa članovima dve delegacije.
 
Zvanična poseta predsednika Češke Republike

Foto Tanjug/ Zoran Žestić

Ministri Srbije i Češke su, u okviru posete delegacije te zemlje, potpisali dva sporazuma o saradnji, u prisustvu predsednika, Aleksandra Vučića i Miloša Zemana.
 
Sporazum o saradnji vlada Srbije i Češke u oblasti odbrane potpisali su ministri odbrane Aleksandar Vulin i Lubomir Metnar.
 
Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Češke o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike potpisali su ministri Nenad Popović i Karel Havliček.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).