Званична посета председника Чешке Републике

Вести

11.09.2019. - 14:00

Званична посета председника Чешке Републике

Председник Чешке Републике Милош Земан допутовао је у дводневну посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је његов домаћин, председник Републике Србије Александар Вучић.

Званична посета председника Чешке Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председници Вучић и Земан потом су положили венце на Споменик браниоцима Београда 1914-1918 на Новом гробљу.
 
Званична посета председника Чешке Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанка са председником Чешке Милошем Земаном, да су односи између Србије и Чешке данас на највишем нивоу, да су две земље утростручиле спољнотрговинску размену и да ће она ове године изосити 1,15 милијарди евра, те истакао да та сарадња може да буде још много боља.
 
„Имао сам част да разговарам са искреним пријатељем српског народа, председником Чешке Републике Милошем Земаном. Разговори су били свеобухватни, било је речи о билатералним односима, говорили смо о конкретним проблемима које можемо да решимо на брз и ефикасан начин. Захвалан сам Чешкој Републици што је постала један од највећих инвеститора у нашу земљу, укупно четврти инвеститор у Србији”, рекао је председник Вучић.
 
Када је реч о економској сарадњи, председник Вучић је рекао да је 2008. године размена две земље износила 340 милиона евра, прошле године 1,04 милијарде евра, као и да се очекује да ове године буде 1,15 милијарди евра.
 
Званична посета председника Чешке Републике

Фото Председништво

 
Председник Вучић истакао је да са Чешком Републиком радимо на бројним саобраћајним пројектима и да верује да ћемо их у будућности имати још више.
 
“Наша сарадња може да донесе још много тога и ми много од Чешке можемо да научимо. Чешка је земља, у ЕУ, са најмањом стопом незапослености. За нас је посебно значајна сарадња у области науке, вештачке интелигенције и роботике. Верујем да ћемо и у одбрамбеној индустрији, са Збројевком и Татром, наћи заједнички интерес за сарадњу. Много тога је отворено за нас”, истакао је председник Вучић и подсетио да ће данас бити организован и бизнис форум српских и чешких компанија.
 
Председник Вучић је пренео и да му је председник Земан сугерисао да Србија мора да примени политику "свих Азимута", као што је некада говорио Шарл де Гол - да гледа на различите стране, да има своју европску агенду, да буде део ЕУ, а да се не стиди добрих односа са Кином и Русијом.
 
"Рекао ми је да се тиме поносимо, да имамо бољу сарадњу и да на тај начин као земља на раскрсници путева под бројним притисцима успевамо да обезбедимо себи напредак и напредак у животу грађана", пренео је председник Вучић.
 
Званична посета председника Чешке Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић рекао је и да је са чешким колегом разговарао о европском путу Србије и ситуацији на Косову и Метохији.
 
“Верујем да ћемо успети да сачувамо националне и државне интересе Србије, упркос бројним тешкоћама, а да ћемо уједно обезбеђивати бољи живот за наше грађане. Председник Земан не крије да искрено воли српски народ и нашу земљу и веома сам му захвалан на томе, ретки су такви. Хвала вам на посети и желим да се у Србији осећате као код своје куће”, закључио је председник Србије.
 
Чешки председник Милош Земан поручио је да веома цени пријатељство српског и чешког народа и истакао значај привредне сарадње две земље.
 
Како је рекао, обе земље су земље средње величине, и обе имају заједничке судбине.
 
Према његовим речима, привреднике нико не може да натера да дођу ако то сами не желе.
 
Званична посета председника Чешке Републике

Фото Танјуг/ Зоран Жестић

"Педесет врхунских привредника допутовало је из Чешке и са још 180 српских привредника биће присутно на бизнис форуму", рекао је он и додао да је чешка делегација информисала председника Србије о свим питањима која су везана за међусобну сарадњу.
 
"И ја сам лично изненађен колико је дубока та сарадња", рекао је председник Земан.
 
Упитан да ли Србија може очекивати да нека држава ЕУ у наредном периоду ипак размисли и ревидира свој став о независности Косова, председник Земан је рекао да он није диктатор и не може да наметне свој став, али да је оно што може да уради то да за месец дана на саветовању власти постави питање да ли је могуће повући признање.
 
„Драго ми је да је министар одбране Лубомир Метнар изјавио да је била грешка признање Косова. Он ће вероватно бити на мојој страни, ко ће бити на другој видећемо“, казао је председник Земан.
 
Званична посета председника Чешке Републике

Фото Танјуг/ Зоран Жестић

Председник Вучић је истакао да је Србија захвална председнику Земану на његовим ставовима о КиМ и пренео да га је упознао са проблемима са којима се суочавамо.
 
Председник Вучић је додао да се глас председника Земана далеко чује, и да ће његове речи све више допирати до ушију у Европи, јер људи разумеју да ствари нису црно-беле, како су приказиване.
 
Указао је да га је председник Земан позвао на састанак Вишеградске групе, 3. октобра у Праг, где ће бити једини председник из региона, што показује колико поштовање председник Земан има према нашој земљи.
 
Председник Вучић је претходно приредио свечани дочек у Палати Србија за председника Чешке Републике, затим је уследио тет-а-тет састанак двојице председника, а онда и пленарни састанак са члановима две делегације.
 
Званична посета председника Чешке Републике

Фото Танјуг/ Зоран Жестић

Министри Србије и Чешке су, у оквиру посете делегације те земље, потписали два споразума о сарадњи, у присуству председника, Александра Вучића и Милоша Земана.
 
Споразум о сарадњи влада Србије и Чешке у области одбране потписали су министри одбране Александар Вулин и Лубомир Метнар.
 
Меморандум о разумевању између Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој у Влади Србије и Министарства индустрије и трговине Чешке о сарадњи у области иновација, вештачке интелигенције и роботике потписали су министри Ненад Поповић и Карел Хавличек.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).