slajder_prs.jpeg

22.07.2016. - 14:06

Хрватска затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе

Реакција председника Републике Србије Томислава Николића поводом одлуке загребачког Жупанијског суда о рехабилитацији кардинала Алојзија Степинца.

Алојзије Степинац никада није осуђен у Хрватској, како у НДХ, тако и у данашњем правном следбенику те усташке државе. Осуђен је у Југославији, а Србија је наследник и правни следбеник свих Југославија, и са тим су сагласне све новостворене државе, бивше чланице Југославије и Србије и Црне Горе. Ово тумачим као својеврсни притисак на Папу да одустане од утврђивања истине и канонизује бившег кардинала. Свој став о улози Степинца у Другом светском рату пренео сам Папи у директном разговору приликом посете Ватикану. Лично припремам доказни материјал, који ћу предочити Комисији, најпре представницима Српске православне цркве. Поглавар Римокатоличке цркве ми је рекао да неће журити са одлуком зато што би Алојзије Степинац био први хришћански светац кога Српска православна црква и остале православне цркве не би признале. Хрватска затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе, али ако овако настави, ископаће понор у који ће да упадне и остане сама, без подршке цивилизованог, антифашистичког и антинацистичког дела човечанства.

Подели