tan2015-5-7_10318785_1.jpg

07.05.2015. - 13:09

Председник Николић са Јоханесом Ханом

Београд, 07. мај 2015. године - Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са Европским комесаром за суседску политику и проширење, Јоханесом Ханом.

Председник Николић је нагласио да су резултати које је Србија остварила очигледни и изразио очекивање да ће његов саговорник пренети својим саговорницима у Бриселу објективну анализу ситуације. „Ми очекујемо отварање поглавља до краја године и недвосмислену подршку Влади Србије која улаже максималне напоре да добро ради свој посао“, подвукао је председник Николић. Он је додао да је све мере које се предузимају у оквиру примене реформи као и применом постигнутих договора са Приштином, Србија показује да је апсолутни спољно политички приоритет улазак у Европску унију. „Од Европске уније очекујемо да охрабрење за мере које ниједна друга политичка опција није успеле да спроведе“ нагласио је Николић.

„Ми смо захвални на Вашим настојањима да убедите земље чланице да је Србија на добром путу да се испуне услови за отварање поглавља и треба да имате у виду да је веома тешко одржати еврооптимизам међу грађанима Србије који још увек немају наду у бољи живот, упркос великом труду и напорима државе“, подвукао је председник Србије. „Будите уверени да је и влади и грађанима потребно охрабрење, не само рећи очекујемо резултате, већ које конкретне ствари треба предузети“, додао је председник Николић.

Председник Србије је указао на опасност стварања велике Албаније, која директно угрожава Црну Гору, Македонију, Грчку и Србију.

„Ми очекујемо да се поштује неповредивост граница држава“, подвукао је председник и додао да би то требало да се односи и на Македонију и на Украјину и на Србију.

Председник Николић је известио комесара Хана да приводи крају свој предлог решавања односа са Приштином, који ће ускоро доставити председнику Владе. „Уверен сам да можемо да постигнемо компромис са приштинским институцијама и да на њих пренесемо велики део надлежности. За нас је признавање независности услов који не можемо прихватити, јер је то воља већине грађана Србије“ истакао је председник Србије.

Европски комесар је нагласио да је и Европској унији да је посетио европске престонице, како би проверио расположење према том питању и нагласио да је Косово једна страна медаље, док је друга спремност државе на отварање поглавља. „Ми чекамо акциони план посебно за поглавља 23 и 24, који је био обећан прошле недеље, али је то изостало услед интерних консултација. Када добијемо предлог, ми ћемо га погледати у комесаријату, затим са земљама чланицама, које су укључене у тај поступак“ нагласио је Хан. “Када разговарате са двадесет осам чланица, свака има свој поглед на ствари и своје интересе. Неке занима владавина права, нека примена људских права, неке слобода медија. Није једноставно све то заједно усагласити“ подвукао је европски комесар. Он је рекао да такође није једнаставно објаснити европским саговорницима зашто Србија учествује на паради у Москви. Он је своје мишљење поткрепио чињеницом да је усаглашавање спољне политике земље кандидата са спољном политиком ЕУ процес, а да треба имати у виду и расположење грађана земље кандидата према неком спољно-политичком питању.