italijan_8.jpg

Вести

25.05.2015. - 16:32

Tрадиционално приjатељство и поверење

Председници Србиjе и Италиjе, Tомислав Николић и Серђо Mатарела, сложили су се данас у Београду да односе две државе краси узаjамно поверење и приjатељство, а Mатарела jе поручио да његова земља подржава што скориjе отварање поглавља у преговорима између Србиjе и EУ.

БEOГРAД - Председници Србиjе и Италиjе, Tомислав Николић и Серђо Mатарела, сложили су се данас у Београду да односе две државе краси узаjамно поверење и приjатељство, а Mатарела jе поручио да његова земља подржава што скориjе отварање поглавља у преговорима између Србиjе и EУ.
"Србиjу и Италиjу повезуjе традиционално приjатељство, сарадња и разумевање, а доказ за то jе што Италиjа већ дуже време међу три наjвећа инвеститора у српску привреду", рекао jе Николић на заjедничкоj конференциjи за новинаре после разговора са Mатарелом.
Николић jе изразио уверење да компаниjе као што су фиjат, Бенетон и Kалцедониjа представљаjу одличну основу за даље унапређење сарадње.
Председник Србиjе jе рекао да две земље веже и узаjамно поверење коjе су народи заjеднички градили дуги низ година.
"Aко наставимо да радимо заjедно можемо да створимо jош више простора за унапредњење наше сарадње, за остварење заjедницких проjеката и заjедничких наступа на трећим тржиштима", поручио jе Николић и додао да су две земље посвећене бољоj садашњости и извесниjоj будућности своjих грађана.
"Имамо снажну и реалну визиjу напретка и сарадње", рекао jе Николић, захваливши се Италиjи на подршци у процесу европских интеграциjа Србиjе, као и због учешћа италиjанских воjника у контингенту Kфора у заштити српских споменика.
Италиjа jе, како jе рекао, стратешки партнер Србиjе и поуздан приjатељ са коjим смо увек могли да отворено да разговарамо.
Mатарела се сагласио да две земље везуjу добри односи и широка сарадња у броjним областима и изразио наду да ће она бити унапређена.
"Италиjа подржава став да што пре треба отворити прва поглавља у преговорима између Србиjе и EУ", рекао jе Mатарела, истакавши да jе то и у интересу стабилности Западног Балкана.
Истичући да две земље имаjу идентичне ставове у међународним питањима, Mатарела jе jош jедном потврдио да ће Италиjа подржати Србиjу на путу европских интеграциjа.
Италиjански председник jе сусретом са Николићем започео посету Србиjи током коjе ће се састати и са председницом Скупштине Србиjе Mаjом Гоjковић, а обратиће се и посланицима у парламенту на посебноj седници.
У току поподнева председници Србиjе и Италиjе положиће венце на Италиjанско воjно гробље и српску Спомен - костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).