Без креативних и свестраних учитеља нема свестраних и креативних ученика

Најбоље из Србије

23.11.2020. - 09:32

Без креативних и свестраних учитеља нема свестраних и креативних ученика

„Школе су пуне надарених ученика, само је потребно открити их и стрпљиво радити на неговању и брушењу њихових талената. Деци поручујем да раде упорно и с љубављу, јер само из љубави настају узвишена дела“, поручује Миомир Дејановић, учитељ у врањској ОШ „Светозар Марковић“

Миомир МиДеј Дејановић већ четврт века бави се позивом учитеља. У врањској ОШ „Светозар Марковић“ дружи се са ученицима и како каже, много је научио о деци и од деце, али се пре свега труди да ђацима пренесе сво знање које основношколско образовање треба да им пружи. Наглашава да се труди да буде учитељ каквог би и сам волео да има да је ђак – а то је учитељ који је спреман да се уздигне до нивоа детета и да са децом живи у истом свету.
 
„Посао учитеља обједињује већину мојих интересовања, допушта ми да се размахнем. Волим да пишем, да цртам едукативне стрипове и илустрације, да израђујем кратке образовне филмове, али и да та своја интересовања преносим на младе. Срећом, оно што је занимљиво мени, занимљиво је и ученицима. Лепо је радити и разговарати са децом, јер покрећу теме које су много занимљивије и ведрије од тема којима се баве одрасли. Највише волим да важне поруке деци преносим кроз стрип и кроз игру, јер им је то блиско и значајно повећава њихово учешће у наставном процесу. Ученици памте часове у којима учествују, уживају у њима“, прича учитељ Дејановић.
 
Без креативних и свестраних учитеља, нема свестраних и креативних ученика

Приватна архива

Љубав према стрипу пренео је и на своје ученике, а стрип применио и у настави. „Стрип у настави личи на игру, на забаву, а у ствари на ефектан и ефикасан начин омогућава да се кроз спој текста и цртежа понуђени наставни садржаји брже уче и дуже памте. Стрип децу оплемењује на забаван начин, јер се кроз стрип ненаметљиво преносе драгоцене животне поруке“, износи своје богато искуство у настави учитељ Дејановић.
 
Када га је београдско Удружење „Живојин Мишић“ прогласило за једног од најбољих едукатора Србије 2017, новчани део награде је искористио да у 2018. години штампа збирку дечјих и својих едукативних стрипова под насловом „Да ти нацртам!“. Тако се са својим ученицима нашао у истој књизи. Миомир Дејановић добитник је бројних награда и признања за учитељски рад. Престижно признање - титула Најбољи наставник на просторима бивше Југославије додељена му је на првој међународној конференцији Асоцијације ANN EX YU, која је 2019. године одржана у Скопљу, под називом „Свет образовања брише границе“. У Параћину је добио признање и пехар за унапређење наставе и развој ученичких и наставничких компетенција, у оквиру пројекта „Знање без граница“.
 
Без креативних и свестраних учитеља, нема свестраних и креативних ученика

Приватна архива

На међународној смотри дечјег и наставничког стваралаштва „Креативна чаролија 2016“, која је прописана календаром такмичења Министарства просвете Републике Србије, са ученицима је освојио прво место за најбољи дечји кратки филм, а то је највећи успех у историји врањске ОШ „Светозар Марковић“. Аутор је акредитованог програма „Игра као мотивација и метода учења“ и инструктор је активног учења. Дејановић је и добитник награде за модеран приступ поезији за децу, на Сусретима просветних радника - књижевних стваралаца. Његови стихови за децу су објављени у Антологијама песама за младе „Заувек ђаци“, „Мој отац храни птице“, „У царевини слова, снова и стихова“. Иначе, досад је објавио три ауторске збирке поезије – „Слепа раскршћа“, „Дохватићу звезду“ (за децу) и „Ватролов“. Признања за развој и популаризацију балканског стрипа добио је четири године заредом: 2017, 2018, 2019. и 2020.
 
Без креативних и свестраних учитеља, нема свестраних и креативних ученика

Приватна архива

Радна биографија Миомира Дејановића налази се у Лексикону стваралаца у образовању који обележавају српску просвету. „Радим посао који волим, а награде дођу као нешто сасвим природно. Ја вредно сејем и богато жањем, па ми је заиста тешко да набројим баш сва постигнућа“, додаје Дејановић. Његови ђаци су освојили бројна прва места на републичким и међународним надметањима, што сматра и својим успехом и признањем за успешан менторски рад. Криза изазвана короном утицала је и на образовање, а учитељ Дејановић се и ту издвојио по много чему у односу на колеге, те је за иновативности током овог периода такође недавно награђен. „Добио сам три признања од Балканске наставничке мреже (EduBalkan), која је оформљена током пандемије с циљем да од наставника ентузијаста прикупља дигиталне наставне материјале погодне за коришћење током наставе на даљину. То су: Признање за алтруизам, Признање за херојско дело и Признање за ентузијазам. Своје едукативне стрипове и стрипове својих ученика, као и ауторске образовне филмове корисне за наставу на даљину, слао сам Балканској наставничкој мрежи и ставио их на располагање свим колегама из Србије и региона у време ванредног стања“, наводи учитељ Миомир. Такође, током пандемије и извођења наставе на даљину израдио је троминутни филм „Стрип-прича у сликама“ и послао га на конкурс, а Савез учитеља Републике Србије је тај његов рад уврстио у своју базу најбољих дигиталних садржаја креираних помоћу дигиталних алата.
 
Без креативних и свестраних учитеља, нема свестраних и креативних ученика

Приватна архива

Учитељ Дејановић наглашава да је стваралаштво највиши домет знања и да ће зато своје ученике и убудуће непрестано подстицати да и они стварају, како би доживели лепоту стварања. Наравно, мотивисаће их и личним примером. „Без креативних и свестраних учитеља, нема свестраних и креативних ученика. За сваког ученика је веома битан ментор, који га бодри и јача му вољу да истраје. Школе су пуне надарених ученика, само је потребно открити их и стрпљиво радити на неговању њихових талената. Деци поручујем да раде упорно и с љубављу, јер само из љубави настају узвишена дела. По мени, уметност је све оно што човек створи из љубави, а не из користољубља. Новац ионако временом губи вредност, а људска дела трају“, завршава своју причу Миомир МиДеј Дејановић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).