Богата смедеревска јесен

Најбоље из Србије

11.11.2021. - 09:30

Богата смедеревска јесен

Смедеревска јесен је једна од најзначајнијих привредно-туристичких манифестација у Србији. Одржава се сваке године у септембру, у славу грожђа и вина, са циљем да се представе квалитетни пољопривредни производи и богата туристичка понуда, као и привредни потенцијал смедеревског краја

Ове године, због пандемије је „Смедеревска јесен“ одржана у знатно мањем обиму него претходних, али је задржала уз традиционални стил и све елементе који је карактеришу.
 
Богата смедеревска јесен

Приватна архива

Постављањем великог грозда, традиционалног симбола манифестације, на главном градском тргу, званично је била отворена и ова 134. ,,Смедеревска јесен''.
 
Богата смедеревска јесен

Приватна архива

Програм је био богат и разноврстан, током викенда на тргу је била постављена изложба меда, цвећа, воћа, производа смедеревског краја, док су у винском граду термини били резервисани за музику и концерте. Мали град Смедеревске тврђаве одисао је духом средњег века и деспота Ђурђа Бранковића. Штандови у центру града одисали су богатом традицијом јела, вина, старих заната и народних обичаја.
 
У вечерњим сатима, последњег дана ,,Смедеревске јесени'' грађани и посетиоци могли су да се госте са великог грозда у центру града, али и да присуствују настајању вина на традиционални, архаичан начин - муљањем грожђа босим женским стопалима у храстовом бурету.
 
Богата смедеревска јесен

Приватна архива

Ова манифестација има велики значај за Смедерево, а свакако да највећа захвалност иде пољопривредним произвођачима и Удружењима жена, који својим радом доприносе да ,,Смедеревска јесен'' очува свој традиционални смисао и значај.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).