Царински печат из Тисе

Најбоље из Србије

30.11.2020. - 20:32

Царински печат из Тисе

Археолошка истраживања на локалитету недалеко од града Бечеја донела су нова сазнања о средњовековном утврђењу и животу у њему

У близини Бечеја, недавно су спроведена истраживања остатака средњовековног утврђења које представља јединствен археолошки локалитет у српском делу Потисја.
 
На иницијативу Градског музеја Бечеј, тим археолога, историчара, ронилаца и других стручњака током лета спровео је истраживања како на копну, тако и у води, како би утврдио тачан изглед некадашње тврђаве, као и стање у ком се остаци тренутно налазе. Овогодишњи радови представљали су заправо наставак кампање из 2008. године када је Покрајински завод за заштиту споменика културе Нови Сад, у сарадњи са рониоцима из Италије, отворио једну археолошку сонду, чиме су истраживања и започета.
 
Царински печат из Тисе

Приватна архива

Фокус истраживача овога пута представљао је рушевински слој из доба минирања тврђаве почетком 18. века. То је најмлађи слој на локалитету и у њему је откривен материјал који говори о животу у самом утврђењу за које се претпоставља да је из 14. века, а можда и старије.
 
Тврђава је служила као речна станица на Тиси, за контролу пловидбе, царињење и складиштење робе, а истовремено су то и једини значајнији остаци средњовековне фортификације на Тиси јер нема сличних дуж њеног тока крај Сегедина, Титела или Сенте. У почетној фази у фокусу стручног тима била је процена степена очуваности елемената утврђења, као што су кула, капија, искошени испусти на зидовима и слично.
 
Руководилац истраживања је Рашко Рамадански, кустос археолог Градског музеја Бечеј, који је навео да ископина завређује пажњу како за археолошко истраживање, тако и због научно-популарне примене.
„Надамо се да ће у скоријој будућности овај локалитет имати конкретну примену у промоцији завичајне историје, локалног туризма и едукације“, навео је Рамадански.
 
Царински печат из Тисе

Приватна архива

У подводном делу утврђења пронађене су занимљивости, попут храстових шипова, као и керамичке посуде и други вредни налази. Како смо сазнали од руководиоца истраживања, међу пронађеним занимљивостима је и печатњак воштаник за печаћење докумената, на ком се осим османлијских знамења, полумесеца и звезде, налази и монограм на грчком језику. Претпоставља се да је то припадало лицу које је радило на царини или пристаништу.
 
Ископавање је реализовано у сарадњи са Општином Нови Бечеј, Градским музејом Бечеј, територијално надлежним Заводом за заштиту споменика културе из Зрењанина, Народним музејом Зрењанин, као и Музејом науке и технике из Београда.
 
Што се тиче даљег тока истраживања, тренутно се ради елаборат о радовима и чека се проглашење овог налазишта за културно добро, односно да овај локалитет добије заштићени статус, што је заправо један од циљева истраживања.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).