Најбоље из Србије

21.12.2020. - 09:32

Да сви будемо подршка

Учитељице и ђаци крушевачке основне школе „Вук Караџић“ добар су пример како се добром идејом и залагањем може на најбољи начин пружити подршка здравственим радницима, али и онима који су се борили и изборили са короном

Млађи основци школе „Вук Караџић“ из Крушевца и њихове учитељице и родитељи, припремили су изложбу ликовних радова у оквиру пројекта „И наша је ствар“. До идеје да са својим ученицима подржи докторе, медицинске раднике и пацијенте оболеле од ковида, ауторка овог пројекта учитељица Жаклина Николић дошла је гледајући своју ћерку, која ради као лекар у ковид болници.
 
Да сви будемо подршка

Приватна архива

„Сви смо ми у овоме, и она мала и она велика деца, и сви се на свој начин боримо“, објашњава учитељица Жаклина и каже да су одлучили да и овако подрже наше хероје и да им пошаљу дечју позитивну енергију, јер све ово „И наша је ствар“, као што каже назив пројекта и изложбе.
 
Да сви будемо подршка

Приватна архива

У припреми изложбе ликовних радова интерактивно су учествовали ученици нижих разреда и њихови родитељи, а учитељице су се трудиле и да кроз овакав пример код деце развију емпатију и социјалну свест, у овом случају и са ковид пацијентима. Како наводе, такође је важан и осећај припадности друштвеној заједници и да науче да се одговорно понашају.
 
Да сви будемо подршка

Приватна архива

Ученица другог разреда Нађа Цекић рекла је да је важно држати растојање од два метра, често прати руке и носити маску и рукавице, док су њени другари нагласили да је корисно што су разговарали са људима који су имали корону.
 
Да сви будемо подршка

Приватна архива

Деца су на цртежима исказивала своја осећања и размишљања, а оно што нису тако представили, дописали су.
 
„Цртеж и ликовни рад је средство које они користе да најбоље изразе своја осећања и мишљење. Ово је један од најкраћих начина да видимо шта је у њиховим главама, да то покажу и да ми сазнамо“, објашњава учитељица Жаклина.

Да сви будемо подршка

Приватна архива

Уна Тодосијевић, ученица четвртог разреда, каже да су њени родитељи, брат, сестра и она били болесни и провели код куће месец дана, али и да је успела да испрати онлајн наставу, да учи и надокнади градиво.
 
Сарадник на пројекту Олигица Стефановић је нагласила да је већи број ученика долазио у школу и да су успели да одрже нормалан начин рада.
 
Да сви будемо подршка

Приватна архива

„Родитељи се придржавају мера, деца правила и имамо изузетну сарадњу. Трудимо се да одржимо ниво знања, али и да ученици ипак, колико је могуће, буду у контакту“, каже Олгица Стефановић.
Да сви будемо подршка

Приватна архива

На крају, аутор пројекта „И наша је ствар“, учитељица Жаклина изразила је наду да ће радови њених ученика загрејати срца оних којима су намењени.
 
Да сви будемо подршка

Приватна архива

Награђени ликовни радови ученика биће изложени у ковид болницама у Батајници и Крушевцу, а порука ученика крушевачке школе „Вук Караџић“ је да желе да улепшају унутрашњи простор и ходнике болница, а онима који морају да буду ту измаме осмех и пошаљу позитивну енергију да издрже и излече све.
 
О изложби свих ученика погледајте више на Фејсбук страници школе: https://www.facebook.com/osvukkaradzic.krusevac/
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).