Јубилеј прве српске куће језика и писма

Најбоље из Србије

19.08.2021. - 09:30

Јубилеј прве српске куће језика и писма

Музеј језика и писма у Тршићу обележио је десет година постојања, а тим поводом лознички Центар за културу „Вук Караџић“, који се стара о њему, приредио је дводневни програм под називом „Језик у (не)материјалном културном наслеђу“

У овом музеју, о којем се с правом говори као о првој српској Кући језика и писма, до сада су организоване многе изложбе, како овде и у другим градовима у Србији, тако и изван наших граница - у Љубљани, Бечу, Хамбургу, Франкфурту, Солуну, а угостио је и друге музеје који су се овде представљали својим програмима кроз различите радионице и летње школе језика.
 
Језик је неодвојив од народа и према њему се морамо односити као према нашем личном, поштовати га у свакој прилици. Вук је рекао да су три најсветије ствари једног народа закони, језик и обичаји, а ми данас у Тршићу имамо научно-образовни културни центар где млади могу да изучавају наш језик у најбољим условима.
 
Дани Музеја језика и писма отворени су изложбом „Писање, штампање, дигитализација - промене заједница и замишљања“, ауторке Ане Чугуровић, кустоса етнолога-антрополога у музеју.
 
Јубилеј прве српске куће језика и писма

Приватна архива

На десетак паноа приказан је пут од писања, преко првих штампаних трагова, до дигитализације којом се данас чувају сви ти писани и штампани трагови. Језик је жив и он се кроз различите начине изучава, као што је то некада радио Вук Караџић, кроз изучавање и упоређивање народног и књижевног језика. Културни идентитет једног народа је језик и зато је значајно што овакав музеј постоји.
 
Музеј језика и писма настоји да кроз интерактиван однос са посетиоцима сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе и да укаже на промене и узроке промена у српском језику.
 
Поводом првог јубилеја Музеја језика и писма, десете годишњице постојања, у Тршићу је одржано онлајн предавање „Из уста народа у перо великог писца“, о кратким говорним облицима у „Знаковима поред пута“ Иве Андрића. Тај подухват у првој српској кући језика и писма је представила професорка емеритус др Љиљана Пешикан Љуштановић, подсетивши на шездесету годишњицу од уручења Нобелове награде том српском писцу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).