Милановачке рударке и рудари

Најбоље из Србије

19.10.2021. - 09:30

Милановачке рударке и рудари

Најбоље рударке и рудари на свој празник – 6. августа - добили заслужене награде. Први пут ове године уручена је награда „Др Босиљка Боса Јовановић“ и то за најбољу радницу

Дан рудара запослени у Руднику и флотацији „ Рудник“ обележили су 6. августа 2021. године, управо на планини Рудник. Запосленима су овом приликом додељене јубиларне награде за 10, 20, 30 и 40 година рада, а четворо најбољих радника награђено је ваучерима у износу од 120.000 динара. Десетогодишњицу рада у руднику је ове године прославило чак 38 рудара. Признања је уручио генерални директор предузећа Аца Илић.
 
Милановачке рударке и рудари

Приватна архива

„Последњих шест месеци су најуспешнији у историји „Рудника“. Претходна година је била изузетно тешка. У првој половини године смо имали страшне проблеме, највише због пада цена метала. Велика су била улагања у средства заштите од епидемије, имали смо потешкоће са транспортом, са набавком сировина... Нисмо, на срећу, имали пуно заражених од корона вируса, али је било доста ризичних контаката, што је довело до изостанка радне снаге. План предузећа је ипак скоро стопостотно остварен упркос проблемима, чему је допринело побољшење епидемијске ситуације, као и пораст цена метала“ - рекао је Аца Илић, генерални директор Рудника и флотације „Рудник“.
 
Милановачке рударке и рудари

Приватна архива

Награде за најбоље рударе припале су Дејану Блажићу, Миловану Драговићу и Небојши Ђукићу. У циљу унапређења родне равноправности, ове године је први пут уручена награда за најбољу радницу „Др Босиљка Боса Јовановић“ коју је освојила Невена Ненадовић. Признање носи име докторке опште медицине која је свој радни век провела на Руднику и по својој преданости лекарском позиву и посвећености пацијентима, остала упамћена као омиљена међу колегама и мештанима.
 
„Пуно ми значи ова награда. Јако је важно што су жене препознате као равноправне са мушкарцима у фирми. Овде радим девет година и за то време сам стекла образовање кроз разне обуке и семинаре на које ме је фирма константно слала, јер се у нашем предузећу едукација сматра златним кључем успеха и наш мото је „знањем у будућност“- каже награђена Невена Новаковић, струковна аналитичарка заштите животне средине.
 
Милановачке рударке и рудари

Приватна архива

Након свечаног ручка, организована је посета Дому културе „Војислав Илић“ где је постављена изложба фотографија „Рударке“ ауторке Марије Ђоковић. Фотографије су настале у руднику на планини Рудник, у Бору, Сењском руднику и Ресавици.
 
„На фотографијама можемо видети да жене силазе у јаму, да се баве разним пословима, не најтежим, али међу њима су геолошкиње, надзорнице, инжењерке. Први пут ће јавности бити предочено колико жене учествују у рударском послу“, навео је Момчило Пауновић, домаћин Дома културе “Војислав Илић” на Руднику.
 
Милановачке рударке и рудари

Приватна архива

У посети Дому културе говорило се и о недавно промовисаној књизи „Даница“ коју је написала Весна Михаиловић, запослена у Руднику и флотацији „Рудник“. Ауторка је истакла да је роман објављен захваљујући подршци колега из предузећа, а говори о животној борби жене, која је, као и посао у руднику, непредвидива и тешка.
 
Милановачке рударке и рудари

Приватна архива

„Прича датира 150 година уназад и прати једну породицу и једну жену унутар те породице, њен сан о срећи, помирењу и највише о патњи. Ово је и књига о страху, који је највећи људски предатор и помућеним видицима које он доноси. Ако прочитате роман, сигурно ћете у њему пронаћи своју мајку, сестру, пријатељицу“, рекла је Весна Михаиловић,ауторка романа „Даница“.
 
Од 465 запослених у Руднику и флотацији „Рудник, 52 радна места припадају женама.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).