Најмлађи писац у Смедереву

Најбоље из Србије

11.12.2020. - 09:32

Најмлађи писац у Смедереву

Урош Тимић има 29 година и три објављена романа, један роман у дигиталном формату, као и више од двадесет прича

Свој први роман „Осми живот“ Урош је почео у деветнаестој години као матурант Смедеревске гимназије. Роман „Осми живот“ објављен је 2015. године у издавачкој кући „Лагуна“ као један од три победничка романа конкурса „Литерарни онлајн инкубатор“ у организацији Центра за омладину „Твоја Србија“, што је био пројекат који је финансирало Министарство омладине и спорта.
 
Након годину дана објављује други роман „Четрдесет дана“ у едицији „Алфа“ удружења „Млади долазе“ које је настало као пројекат Удружења књижевника Србије.
 
Најмлађи писац у Смедереву

Приватна архива

Кратке приче објављивао је у многим истакнутим часописима широм Србије. Један је од аутора заједничких збирки „Крик 2“ и „Чувари златног руна 2“. За своју кратку прозу освојио је награду „Душко Трифуновић“ коју додељује „Сцена свих креативних“. Учествовао је у међународном писању есеја на тему „Изградимо мир у нашим срцима и душама“ на енглеском језику, у оквиру пројекта који финансира УНЕСКО.
 
О њему се писало, како у локалним, тако и у државним медијима, а гостовао је на многим телевизијама покушавајући да своју књижевност приближи младима са циљем да их мотивише да читају. Представио је своју књижевност на Сајму књига 2019. године на свом штанду који се звао „Записи душе“, али и на дешавањима попут фестивала „Games.con“, где је био један од двоје аутора који су фантастику доживели кроз писану реч.
 
Најмлађи писац у Смедереву

Приватна архива

Оснивач је Удружења „Блогер фест“ намењеног младим блогерима који је одржан 2018. и 2019. године са циљем да се кроз панеле из области друштвених наука, туризма, филма, књига, ИТ сектора и моде млади усаврше свој рад.

Најмлађи писац у Смедереву

Приватна архива

И поред свих ангажмана, активности и писања, успешно је завршио Филолошки факултет, катедру за библиотекарство и информатику. Након тога запошљава се у Народној библиотеци Смедерево и полаже стручни испит са највећом оценом. С обзиром на то да је једини који има сертификат за дигитализацију, ради на пословима дигитализације библиотечке грађе. Организатор је Фестивала нових аутора на коме је седморо младих књижевника представљено смедеревској публици.

У априлу 2019. године као ауторско издање објављује свој трећи роман „Рептил“, који постиже велику популарност међу љубитељима жанра фантастике. У најави је и четврти роман „Кућа са стакленим звоном“, планиран за почетак 2021. године.
 
Најмлађи писац у Смедереву

Приватна архива

Урош Тимић је пример младог човека који спаја савремено и традиционално и који кроз своје стваралаштво и јавна ангажовања у најлепшем светлу представља писану реч, како млађој, тако и старијој публици. Смедерево се поноси овим младим писцем који предано и посвећено ради и мотивише будуће нараштаје да што више читају и негују српски језик.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).