Наслеђе на дар потомцима

Најбоље из Србије

29.01.2021. - 09:32

Наслеђе на дар потомцима

Фини књиговезачки занат, који је познавао и краљ Александар, једини књиговезац у Краљеву - мајстор Мирослав Плазинић - још увек не да забораву. Плазинић ради са машинама старијим од 200 година, користећи их за прецизно сечење картона и хартије

Многи занати одавно су ишчезли из свакодневног живота, али књиговезачки занат, један од најстаријих у Србији, још увек успешно одолева зубу времена.
 
Наслеђе на дар потомцима

Приватна архива

Како тврди искусни мајстор Плазинић, занат не могу да замене машине. Већ три генерације вредних руку краљевачких књиговазаца раде на аустријским машинама користећи углавном алат који такође потиче из тог времена, чиме потврђују да је, ипак, у овом занату, најлепше узети ствар у своје руке.
 
Наслеђе на дар потомцима

Приватна архива

Мирослављев отац Миленко Плазинић био је књиговезац познат од Сиска до Скопља, који је своје знање о ручној изради луксузних корица и повеза пренео Мирославу, а он свом Младену, и тиме наставио традицију породице.
 
Наслеђе на дар потомцима

Приватна архива

Према његовим речима, све три машине датирају из XIX века, а његов отац, ђак прве генерације полазника Графичке школе у Београду, коме је предавао професор Лазар Вујаклија, купио их је пре готово пола века.
 
Мирослав истиче да је највећа предност ових машина што се не кваре и захваљујући њима и данас успеваjу да прехране породицу.
 
Наслеђе на дар потомцима

Приватна архива

Монаси из Студенице и Жиче доносили су код Мирослављевог оца свете књиге на повезивање. У његовој књиговезници повезане су студеничка и жичка библиотека, а неуморно је радио и на требницима, молитвеницима, псалтирима. Вишедеценијска сарадња са црквом траје и данас, највише са свршеним студентима који дипломе желе да ставе и повежу златотиском.
 
Наслеђе на дар потомцима

Приватна архива

Данас мајстор Мирослав и његов наследник Младен, за потребе манастира и музеја, праве и луксузне предмете користећи слоновачу за коричење књига или јеванђеља. У њиховој књиговезници користе се ретки и квалитетни материјали који се набављају из иностранства, као што су платно из Финске, лепенке из Холандије и специјални папири из Италије. Корице за дипломске радове рађене у златотиску, који само још они користе, овај краљевачки мајстор и његов син раде за Универзитет у Бакингему, али и универзитете у Болоњи, Атини, Бечу... Тренутно раде на црквеним књигама за Вршачку епархију старим између три и четири века.
 
Наслеђе на дар потомцима

Приватна архива

Радови породице Плазинић познати су широм света, красе музеје и манастире од Канаде до Јапана. Сретењски устав, који је обложен природном кожом, а онда исписан на корицама у изворном облику, дело је којим се овај краљевачки занатлија највише поноси.
 
Наслеђе на дар потомцима

Приватна архива

Неговањем овог традиционалног и деликатног заната књиговезачка радионица породице Плазинић чува живо наслеђе наших предака... за своје, али и наше, потомке.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).