Прва изложба младе сликарке из Прибоја

Најбоље из Србије

28.12.2020. - 09:30

Прва изложба младе сликарке из Прибоја

Шеснаестогодишња Марија Шљука љубав према сликању наследила је од оца, а за усмерење да се бави баш овом врстом уметности заслужне су, како каже, њене професорке

Штрека, како се некада звала пруга узаног колосека од Прибоја до Сарајева, којом је популарни „Ћира“ воз деценијама повезивао ова два града, послужио је пре десет година као инсипрација прибојским културним посленицима Дома културе и Завичајног музеја да покрену оригиналну и јединствену манифестацију на отвореном, где би у природи, на шетачкој стази у старом делу града, поред жубора модрозеленог Лима и еха некадашње „штреке“ излагали прибојски сликари и тако суграђанима, на омиљеном шеталишту, приближили углавном младе уметнике и њихова дела. 
 
Прва изложба младе сликарке из Прибоја

Приватна архива

Ове године Штрека је била посвећана младој и, како критичари истичу, изузетно талентованој, шеснаестогодишњој Марији Шљуки, којој је ово прва самостална изложба.
 
„Љубав према сликању наследила сам најпре од свог оца који има талента и за цртање и за сликање, а онда дугујем велико хвала својим професорима Драгани Лаловић и Сари Обрадовић, које су ме усмериле и да није било њих сигурна сам да се данас не би бавила овом врстом уметности“, каже Марија.
 
Прва изложба младе сликарке из Прибоја

Приватна архива

Марија је већ учестовала на колонијма и конкурсима, освајала и награде, нема идола, нема ни свој неки посебан фокус, па својим сликама, каже, на платно преноси тренутну инспирацију и своје виђење света.
 
Прва изложба младе сликарке из Прибоја

Приватна архива

Иако млада, Марија је веома успешна и свестрана девојка. Ученица је треће године прибојске Гимназије, а поред сликарства, атлетика јој је друга љубав, док јој је хоби музика, али и писана реч. 
 
Прва изложба младе сликарке из Прибоја

Приватна архива

Марија је сигурно највећи таленат новог таласа младих прибојских сликара, оцена је културних радника Прибоја, историчара уметности и кустоса Завичајног музеја Прибоја Слободанке Клачар. Уредник програма прибојског Дома Културе Ибрахим Хасанагић истиче да је жеља организатора да преко „Штреке“ младим уметницима остваре сан и тако трасирају пут у истинско стваралаштво.
 
Марија планира да се бави графичким дизајном и анимацијама, јер јој је то, каже, занимљиво из ове перспективе, а и блиско је ономе чиме се сада бави.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).