Сладак укус традиције

Најбоље из Србије

04.11.2021. - 09:30

Сладак укус традиције

Сезона је спремања зимнице, а у обиљу бројних кулинарских специјалитета подсећамо на један традиционални, који у Прибоју и суседним срединама покушавају да отргну од заборава. У питању је сита, односно житки пекмез

Сита се прави се од непрсканих, старих сорти јабука и крушака, углавном слатких, а за дијабетичаре и од киселих јабука. Не зна се одакле тачно потиче овај рецепт, али ситу сви воле да дегустирају, било као здраву храну, као природан лек, а највише као универзални слаткиш.
 
Сладак укус традиције

Приватна архива

У домаћинству Амиџић из прибојског села Калафати већ поодавно производе ситу по рецепту својих предака, и то не само за своје потребе. Сита је потпуно природна, нема никавих додатака, а за њено спремање потребно је само квалитетно воће и наравно, доста стрпљења и гурманске љубави.
 
Сладак укус традиције

Приватна архива

Сита се прави од исцеђеног сока из претходно самлевеног воћа. Кува се од 10 до 15 сати. Од 300 килограма јабука добија се до 100 литара сока, од чега се добије од 10 до 12 килограма сите. Док се кува - не меша се и не додају ни шећер нити конзерванс. Када се добро укува, може да се користи и после неколико година. Сита је као старо вино, што дуже стоји, све је укуснија.
 
Сладак укус традиције

Приватна архива

Као што се производи, сита се и користи у малим количинама. За једну особу довољна је супена кашика сите, односно око 100 грама је довољно је за четири или пет особа. Два килограма сите може да задовољи потребе једне породице у сезони. Ујутро је добро попити по малу чашицу сите, а користи се и као прелив за многе колаче, а одлично иде и уз кајмак.
 
Сладак укус традиције

Приватна архива

Цена сите је у рангу управо кајмака или меда, од око хиљаду динара до десет евра.
 
Сита је била деликатес, у време када није било посебних слаткиша или колача. У мешовитим срединама више су је производиле муслиманске породице, јер они из верских разлога нису воће користили за печење ракије, па су воће, које су чак и више гајили од српских домаћина, користили или за сушење, за дуге зимске дане, или за густи и житки пекмез, односно ситу.
 
Сладак укус традиције

Приватна архива

Некада се сита производила на примитивним направама, које су се звале - карлица, чекић, торба, преслица и ован, а Амиџићи су отишли корак напред, модернизовали су производњу и набавили функционалније мељарице и цедаљке, па сада припреме воћа за кување сите, трају сат-два, а некада им је био потребан цео дан.
 
Сладак укус традиције

Приватна архива

Амиџићи немају проблема са пласманом сите, али да би отворили породичну фирму, потребна им је, у првом реду, сигурна вишегодишња производња старих сорти воћа, како њихова, тако и њихових комшија.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).