Србобранци чувају успомену на Др Ђорђа Бастића

Најбоље из Србије

17.02.2022. - 09:30

Србобранци чувају успомену на др Ђорђа Бастића

Дом здравља у Србобрану у свом имену негује успомену на великог хуманисту и младог лекара који је изгубио живот лечећи Србобранце од колере

Рођен је 1839. године у Риђици. Детињство је провео у Старом Бечеју, у коме је његов отац Александар био свештеник, велики родољуб и присталица Вука Караџића. У кући се говорило народним језиком, писало реформисаном ћирилицом и са усхићењем су се читале народне песме и приповетке. У таквом духу је васпитаван и његов син Ђорђе.
 
Гимназију је завршио у Сремским Карловцима, а медицину студирао у Бечу, где се дружио са Вуковим присталицама и био истакнути члан „Удружења српске академске омладине”. Посећивао је Вука у његовом дому и са пажњом слушао његове мудре речи. Када је Вук Караџић 1864. године умро, Ђорђе је има част да носи ковчег са посмртним остацима великог реформатора нашег језика и правописа.
 
После завршених студија у јуну 1866. године, Ђорђе постаје општински лекар у Србобрану. Понашајући се у складу са својим хуманистичким васпитањем и етиком племенитог лекарског позива, убрзо је у Србобрану постао у народу веома цењен и омиљен.
 
Након избијања епидемије опаке болести колере, Ђорђе Бастић се сам, без ичије помоћи, без лекова и искуства, упустио у бескомпромисну борбу са опаком болешћу. Неуморно је дању и ноћу обилазио болеснике, лечио их, храбрио и просвећивао. Спречавао је изворе опаке болести и пожртвовано лечио, већ исцрпљен и изнурен, све док и сам није подлегао страшној болести 1866. године – исте године кад је завршио студије у Бечу и дошао у Србобран, у својој 28. години живота. Сахрањен је према његовој изричитој жељи у Србобрану, уз највеће почасти. Србобранци су му у знак захвалности подигли леп надгробни споменик на посебно уређеном и издвојеном месту на православном гробљу у Србобрану.
 
Србобранци чувају успомену на Др Ђорђа Бастића

Приватна архива

На плочи споменика на источној страни, омладина Бачког диштрикта одала је признање младом лекару стиховима:
Признање наше ово је, друже,
На каму овом, што ти се реже,
Награду верну труда твог,
Може ти платити само Бог.
 
Ђачко – студентска дружина Срба у Будиму одала му је признање стиховима са јужне стране споменика:
Да делом каже одавне жеље,
Како је браћи помогао рад,
Њима је дошао у вељој беди,
И овде остави живот млад.
 
Србобранци чувају успомену на Др Ђорђа Бастића

Приватна архива

„Удружење српске академске омладине” у Бечу изражавало је тугу због смрти свог члана стиховима на северној страни споменика:
Најдраже благо, млађани живот,
Слађану наду, једини дар,
Приноси сјајно светињи нашој
Народу своме на олтар.
 
Србобранци чувају успомену на Др Ђорђа Бастића

Приватна архива

Дом здравља и једна улица у Србобрану носе данас име доктора Ђорђа Бастића, који је пожртвовањем и племенитошћу овековечио лекарски позив и своје лично име. Зато живи у успомени свога народа и после смрти.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).