Стара црква - благо Браничева

Најбоље из Србије

21.12.2021. - 09:30

Стара црква - благо Браничева

Црква св. пророка Јеремије у Браничеву изграђена је 1875. године у византијском стилу на темељима старе цркве брвнаре и због свог значаја и старине под заштитом је Завода за заштиту културних споменика

Иконе на иконостасу Цркве св. пророка Јеремије дело су Димитрија Постника из Београда. Ова црква освећена од блаженопочившег митрополита Михаила Јовановића, на дан св.пророка Јеремије 14. маја 1877.године. Из исте године сачувана је и најстарија икона тог свеца, заштитника ове цркве и села. Стара липа која се налази у њеној порти, према сведочењу мештана посађена је 1883.године.
 
Стара црква - благо Браничева

Приватна архива

Дарко Мирковић, свештеник и вероучитељ, започиње причу о цркви чије је податке пронашао у летописима и предањима најстаријих мештана села Браничева:
 
„Главни догађаји у нашој цркви јесу заветина села и црквена слава свети пророк Јеремија и света великомученица Марина – Огњена Марија која се слави 30. јула као братска слава парохије. Мештани чврсто верују да овога дана у Браничеву киша не пада, што и потврђују спремањем славе и слављем целога дана под отвореним небом. Црква је иконописана 2009. године од стране иконописца професора Горана Јанићијевића из Београда. Године 2016. и 2017. обележили радови на њеној спољашности. Саграђена у духу класицизма, уз примену барокних и романтичарских елемената.
 
Стара црква - благо Браничева

Приватна архива

У основи је једнобродна грађевина са олтарском апсидом на истоку, бочним певничким апсидама и звоником на западу. Просторно је подељена на једноделни олтарски простор, наос са плитким правоугаоним певничким просторима и припрату са галеријом над којом је изведен звоник. Западна фасада је скромније обрађена, дефинисана као забатни зид чији се облик преноси на профилацију нише у коју су постављени портал и монофора. Њом доминира масивни звоник у завршници.
 
Стара црква - благо Браничева

Приватна архива

Четрнаест икона на нижој иконостасној прегради изведеној у класицистичком духу, осликао је Димитрије Посниковић 1877. године. О томе сведочи сачувани натпис на унутрашњој страни иконостасне преграде. Живопис у цркви новијег је датума.“
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).