У Прањанима загуделе жице виолине

Најбоље из Србије

09.12.2021. - 09:30

У Прањанима загуделе жице виолине

У августу је у Прањанима одржан трећи по реду Сабор виолиниста Србије, на коме су бројни талентовани учесници током три дана одушевили више десетина хиљада посетилаца

Уз тонове химне „Боже правде“ али и химне Сабора „Свилен конац“, 20. августа, тачно у 13 сати, председник Саборског одбора и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић подигао је заставу и тиме га свечано отворио.
 
„Овај Сабор је посебан зато што је трећи а одржан је до сада само један, док је други симболично обележен због вируса. Посебан је и због тога што је основан у селу које окупља вредне и храбре људе. Посебан и по томе што је оснивач Сабора Гвозден Николић који брани и гаји традицију српског села“, рекао је Ковачевић и додао да је у првој години саборовања кроз Прањане прошло више од 50.000 посетилаца.
 
У Прањанима загуделе жице виолине

Приватна архива

„Оно што данас видимо, како изгледају српска села, како изгледају Прањани и околина, то је нешто за шта ћемо се борити у будућности, а управо Сабор је томе допринео. Живели, живела Србија, живели Прањани“! - закључио је Ковачевић.
 
Присутне је пригодном здравицом поздравио и здравичар Милан Дамљановић, народни песник из Коштунића.
 
У Прањанима загуделе жице виолине

Приватна архива

Део програма прве вечери био је посвећен Бобану Возу, краљу виолине, затим је у такмичарском делу наступило 12 јуниора. За најбољег младог виолинисту, други пут заредом, проглашен је Јоца Васић. Златну виолину освојила је Тина Марјановић. Бобан Васић је награђен за најбоље одсвирано коло, Миливоје Јовановић је најбоље одсвирао песму, а Огњену Бабићу је припала награда за најизворније музицирање. Вече је завршено концертом најпознатијег хармоникаша на нашим просторима, Борка Радивојевића.
 
Други дан такмичења донео је компликованији задатак - међу 12 професионалаца било је знатно теже пресудити ко је најбољи. Својим талентом и умећем, из групе сениора издвојили су се Мануел Ристић и Стефан Петровић, па се о победи одлучивало у баражу. Надметање ова два млада музичара који су на својим виолинама низали складне мелодије, одушевило је публику, а жирију отежало да донесе коначну одлуку. Како су Стефан и Мануел добили по два гласа, естрадни уметник Мића Кујунџић, као члан жирија који је последњи гласао, пресудио је ко је најбољи виолиниста у Србији.
 
У Прањанима загуделе жице виолине

Приватна архива

Титула Прва виолина Србије на трећем Сабору виолинист припала је Стефану Петровићу и награду му је уручио председник Саборског одбора Дејан Ковачевић. Златну виолину је Мануелу Ристићу уручио Ненад Нерић, директор Регионалне радне јединице Краљево, Пошта Србије.
 
Инструменте који су уручени победницима ручно је израдио градитељ виолина Драган Филиповић из Ваљева.
 
За најизворније музицирање награђен је Игор Пејовић. Песму је најбоље одсвирала Горњомилановчанка Сара Жижовић, а награда за најбоље одсвирано коло отишла је у руке Огњена Јањића.
 
У Прањанима загуделе жице виолине

Приватна архива

Треће вечери Сабора одржани су концерти победника, Бранка Ристића и Љубе Аличића. Према незваничним проценама, варошицу под Сувобором је за три дана посетило више десетина хиљада људи, па се с правом може рећи да се Сабор виолиниста сврстао међу највеће манифестације у земљи.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).