sl5(1).jpg

Саопштења

30.07.2012. - 11:43

Председник Николић са министром спољних послова Репубике ИталијеУ отвореном и пријатељском разговору, министар Терци је изразио жељу за даљим унапређењем односа између Србије и Италије. Он је посебно истакао заинтересованост Италије за сарадњу на пољу енергетике и обавестио председника Николића о томе да је Италија вољна да уложи средства у заједничке пројекте са Србијом, на изградњи хидроелектрана на Ибру и средњем току Дрине. Такође, министар Терци је додао да Италија подржава Србију у њеним настојањима да што пре постане пуноправни члан Европске уније, као и да је спремна да пружи сву потребну помоћ у наставку дијалога са привременим властима у Приштини.

Председник Републике Србије Томислав Николић захвалио је свом госту на стратешком партнерству које Италија има са Србијом и на инвестицијама које је до сада остварила у нашој земљи. Он је нагласио да су перспективе за развој сарадње између Србије и Италије огромне и истакао да Србија рачуна на подршку Италије и у свом даљем путу ка Европској унији.

Осврћући се на проблем Косова и Метохије, председник Николић је истакао да ће политика Србије убудуће бити врло транспарентна, када је у питању јужна српска покрајина. Србија ће инсистирати да се на Косову и Метохији обезбеди пуна безбедност и мир за све грађане покрајине, а неће пристати на независност тог дела Србије. Такође, председник Николић је додао да ће се направити јединствена стратегија за Косово и Метохију, иза које ће стати Србија, и у изради које ће се консултовати сви релевантни политички субјекти у нашој земљи. Председник Републике је свом госту саопштио да је проблем досадашњих преговора био у томе што представници наше државе никада ништа за Србију нису тражили, већ су само правили уступке. Због тога, председник Србије очекује од нове Владе да ускоро изађе са елаборатом у коме ће дати наше тумачење до сада постигнутих споразума.

Председник Николић и министар Терци сагласили су се да би било изузетно лоше за све уколико би Европска унија накнадно изнела неке нове услове за прикључење Србије. Република Србија је спремна да прихвати сугестије Европске уније и отклони пропусте у реформи правосуђа, спровођењу борбе против корупције и криминала и решавању проблема спорних приватизација.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).