Председник Вучић примио је акредитивна писма новоименоване амбасадорке Румуније

Саопштења

17.02.2021. - 12:45

Председник Вучић примио је акредитивна писма новоименоване амбасадорке Румуније

Акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу предала је и новоименована амбасадорка Румуније Силвиjа Давидоју.

Пожелевши амбасадорки Давидоју много успеха у дипломатском мандату у Београду, председник Вучић је изразио захвалност Румунији на принципијелном ставу да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, а тиме и међународно право. Он је такође рекао да Србија веома цени подршку Румуније европском путу Србије, као и конкретну помоћ кроз пренос румунских искустава из процеса придруживања.
 
Председник Вучић и амбасадорка Давидоју су се сагласили да су Србија и Румунија искрени пријатељи и поуздани партнери, изразивши уверење да ће добри политички односи да буду праћени још бољим економским везама и сарадњом у свим областима од заједничког интереса. Двоје саговорника су истакли да би од највећег значаја била изградња ауто-пута или брзе саобраћајнице између Београда и Темишвара. Председник Вучић је такође нагласио да Србија може много да научи од Румуније кад је реч о коришћењу пловности Дунава.
 
Амбасадорка Давидоју је рекла да долази са конкретном агендом, кад је реч о инфраструктурним и енергетским пројектима. Осим поменутог пута између Београда и Темишвара, који је издвојен као приоритетни пројекат, она је навела и изградњу железничке пруге, као и изградњу гасног интерконектора између двеју земаља. Амбасадорка Давидоју је предложила и оснивање заједничке Привредне коморе, која треба да зближи пословне заједнице са обе стране границе.
 
Амбасадорка Давидоју је изјавила да Србија у Румунији има искреног заговорника проширења Европске уније на регион Западног Балкана, изразивши уверење да је и интерес ЕУ да Србија што пре постане пуноправна чланица.
 
Председник Вучић је нагласио и значај сарадње кроз формат Квадрилатерале, односно Високог савета за сарадњу Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, јер тај вид сарадње сматра веома значајним за развој добросуседских односа и промоцију политике мира и стабилности у региону, као и друштвени и економски развој Србије. Зато је нагласио да би, када околности дозволе, требало одржати нови састанак на врху.
 
Председник Вучић је упутио поздраве председнику Јоханису и позвао га да посети нашу земљу.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд, 17. фебруар 2021. године
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.