Састанак са амбасадором Савезне Републике Немачке

Саопштења

08.09.2021. - 13:15

Састанак са амбасадором Савезне Републике Немачке

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Савезне Републике Немачке Томаса Шиба у оквиру припрема за посету канцеларке Ангеле Меркел.

Председник Вучић је рекао да је посета канцеларке Меркел велика част за нашу земљу и прилика да јој изразимо захвалност за све што је током дугог и успешног мандата урадила за Србију и регион. С тим у вези је истакао да је покретањем Берлинског процеса, на предлог немачке канцеларке, на Западном Балкану створена другачија атмосфера и отворене су нове могућности за сарадњу, што регион чини мирнијим и стабилнијим.
 
Амбасадор Шиб је рекао да је посета канцеларке Меркел, без обзира на то што је пред крај њеног мандата, снажан сигнал да Србија и регион остају високо на агенди Немачке.
 
Двојица саговорника су размотрили теме за разговор председника Вучића и канцеларке Меркел, међу којима је и приближавање Србије ЕУ, и изразили задовољство што су односи Србије и Немачке на веома високом нивоу, посебно економска сарадња, имајући у виду вредност немачких инвестиција, као и то да је број наших радника у немачким компанијама у Србији премашио 70.000. 
 
Председник Вучић је зато истакао да је економска сарадња са Немачком значајно допринела економском расту Србије. Овом приликом је речено да две земље припремају споразум о стратешкој сарадњи у области климатских промена и Зелене агенде.
 
Председник Вучић је и овом приликом изразио саучешће поводом смрти Јана Хекера, амбасадора СР Немачке у НР Кини, који је, као спољнополитички саветник немачке канцеларке, својим дипломатским умећем и разумевањем региона, оставио снажан печат на српско-немачке односе.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
8. септембар 2021. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).