Састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда

Саопштења

28.02.2020. - 13:05

Састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Мисије Међународног монетарног фонда, коју је предводио шеф Мисије Јан Кејс Мартејн, са којима је разговарао о макроекономским кретањима и реформама у Србији.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена одржавању финансијске стабилности и даљем спровођењу реформи у циљу постизања бржег привредног раста, стварања нових радних места и побољшања животног стандарда свих грађана.
 
Шеф Мисије Мартејн је оценио да су економски резултати Србије веома добри, при чему је посебно поздравио успешан завршетак процеса приватизације Комерцијалне банке.
 
Саговорници су констатовали да је постигнут напредак у оквиру програма сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (Policy Coordination Instrument – PCI). На састанку је, такође, закључено да привредна активност другу годину заредом бележи високу стопу раста, о чему сведочи и податак да је у 2019. години остварено повећање од 4,2%, што је више у односу на првобитну пројекцију од 3,5%. Повећана инвестициона активност, увећан извоз робе и повећање личне потрошње становништва услед већег расположивог дохотка значајно су утицали на овај раст БДП.
 
Једна од тема сусрета било је и редефинисање постојећих фискалних правила у циљу обзебеђивања очувања фискалне одрживости. На састанку је било речи и о даљем сповођењу реформе пореске администрације, затим реформе у јавном сектору, као и управљању јавним инвестицијама и државним предузећима.
 
ВИДЕО МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
Београд,
28. фебруар 2020.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.