Састанак са државним секретаром Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке

Саопштења

30.07.2021. - 15:23

Састанак са државним секретаром Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са државним секретаром Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке Мигелом Бергером, са којим је разговарао о билатералним односима и економској сарадњи Србије и Немачке, процесу евроинтеграција, као и о односима и иницијативама у региону.

Председник Вучић је оценио да су билатерални односи на изузетно високом нивоу, као и да је економска сарадња у сталном успону захваљујући доброј пословној клими и подршци коју Немачка даје својим компанијама за улагања у нашој земљи.
 
„Немачка је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду. Заинтересовани смо за даље унапређење економске сарадње, кроз континуиран раст спољнотрговинске размене“, рекао је председник Вучић и нагласио да су позитивна искуства немачких компанија које већ дуго послују у Србији најбољи показатељ инвестиционих потенцијала којима наша земља располаже.
 
Говорећи о европском путу Србије, председник Вучић је посебно истакао да пуноправно чланство у ЕУ остаје апсолутни спољнополитички приоритет и стратешко опредељење Србије и да је на том путу подршка Немачке од кључног значаја за нашу земљу.
 
Такође, председник је изразио очекивање да ће Немачка пружити конструктивну подршку дијалогу Београда и Приштине и проналаску компромисног решења које ће задовољити интересе обе стране и омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора.
 
У том контексту, председник је нагласио да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, а посебно економске сарадње.
 
„Србија је један од главних покретача повезивања земаља региона путем бројних пројеката и иницијатива, од којих ће Отворени Балкан представљати једну од окосница будуће сарадње која ће окупљати људе, компаније и инвеститоре у циљу подизања квалитета живота свих грађана у овом региону“, казао је председник Вучић и додао да је ова иницијатива компатибилна и допуњујућа Берлинском процесу као веома добром форуму за јачање регионалне сарадње и развоја.
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
30. јул 2021. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).