Састанак са известиоцем Европског парламента за Србију и председавајућом Делегацији Европског парламента за односе са Србијом

07.02.2020. - 11:29

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком и председавајућом Делегацији Европског парламента за односе са Србијом Тањом Фајон, са којима је у отвореном и конструктивном дијалогу разговарао о европском путу Србије и конкретним резултатима после међустраначког дијалога о побољшању изборних услова, у коме су представници ЕП били посредници.

Председник Вучић је нагласио да је Скупштина Србије у кратком року изабрала Надзорни одбор у Народној скупштини и три члана Савета Регулаторног тела за електронске медије, чиме је испуњена и последња обавеза договорена у међустраначком дијалогу.

Он је нагласио да је предлог смањења цензуса са 5 на 3 одсто решење које ће значајно унапредити репрезентативност парламента и дати додатни импулс плурализму.

Председник Вучић је чланове Европског парламента обавестио и о усвајању предлога опозиционе посланице Гордане Чомић о већем учешћу жена на изборним листама, чиме ће оне чинити најмање 40 одсто кандидата на листама за републичке и локалне изборе.

Известилац Билчик и председавајућа Фајон поздравили су присуство представника Европске комисије јуче у Београду. Известилац Билчик је истакао да је његов посао, као известиоца Европског парламента, да добије консензус земаља ЕУ за проширење. Он је нагласио да ће се после избора залагати за промене у Србији у области владавине права и јачања поверења у институције, што је веома важан део процеса приступања Србије ЕУ. Председавајућа Делегацији Европског парламента за односе са Србијом Тања Фајон је нагласила да је важно да врата дијалога са целом опозицијом остану отворена.

ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
7. фебруар 2020.