01.11.2012

Саветник председника Републике Марко Ђурић са Стефаном Санином

Београд, 01. новембар 2012. године – Саветник председника Републике, господин Марко Ђурић, састао се данас у Београду са делегацијом Европске Уније, коју је предводио господин Стефано Санино, генерални директор за проширење у Европској комисији.

Господин Ђурић је том приликом посебно истакао посвећеност Републике Србије остварењу предуслова за скори почетак преговора о приступању наше земље Европској Унији.

 

Говорећи о Косову и Метохији, Ђурић је најавио скори наставак преговора на највишем политичком нивоу и изразио очекивање да ће у наредним данима бити уоквирен нацрт државне платформе за наставак преговора са Приштином, у чију израду би требало да се укључи и Народна скупштина.

 

Господин Санино је поздравио одлучност Србије да постане пуноправни члан Европске уније и, када су у питању разговори са Приштином, истакао да је потребно да временски рокови током предстојећег дијалога буду флексибилни, како не би било притисака, а да су западни партнери мишљења да би цео процес могао да тече задовољавајућом брзином. Санино је изразио уверење да подела јужне српске покрајине не би била добро решење. Такође, он је упутио позив да делегација Србије у наредном периоду посети Брисел, како би на адекватан начин, у циљу јачања међусобног разумевања и сарадње, презентовала ставове и идеје о решавању питања Косова и Метохије пред највишим политичким форумима Европске Уније.