Саопштења

12.04.2020. - 10:05

Телефонски разговор са специјалним представником Европске уније за дијалог између Београда и Приштине

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је јутрос телефоном са специјалним представником Европске уније за дијалог између Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану Мирославом Лајчаком.

Председник Вучић је специјалном представнику ЕУ Лајчаку честитао ступање на дужност и рекао да је уверен да ће је, као добар познавалац ситуације и односа у региону, обављати одговорно и непристрасно. Он је поновио да је Србија посвећена одржавању стабилности на Западном Балкану и да ће наставити да води политику мира и сарадње.
  
Специјални представник ЕУ Лајчак је рекао да ће неуморно радити на томе да дође до напретка у дијалогу Београда и Приштине, као и то да ће се са председником Вучићем срести чим прође здравствена криза изазвана корона вирусом. Он је похвалио напоре које председник Вучић и Влада Србије предузимају у спречавању ширења заразе и поновио да ће Европска унија помоћи Србији, као земљи кандидату за чланство, не само новцем за хитне потребе у борби против ове заразне болести, него и дугорочном подршком друштвеном и економском опоравку после пандемије.
 
Председник Вучић је захвалио на помоћи Европске уније и рекао да су у кризама попут ове неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније, али и у самом региону. Он је рекао да је забринут због ширења вируса на Косову и Метохији и изразио одлучност Србије да помогне српској заједници на КиМ, као и спремност на сарадњу са Албанцима и заједнички рад са представницима привремених институција у Приштини у заустављању COVID-19.
 
 
Београд,

12. април 2020. године

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.