531147_515534778489286_428153570_n.jpg

Вести

01.03.2013. - 18:21

Дан Војномедицинске академије

Свечаном академијом у Дому војске данас је обележена 169. година постојања Војномедицинске академије. Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, црквени великодостојници и многобројни гости.

Говорећи о Војномедицинској академији, резултатима рада у периоду између две годишњице и плановима за будући рад те значајне војномедицинске установе, начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић истакао је да је та кућа синоним традиције и поверења, институција која на најбољи начин представља своју земљу у региону и свету.

 

Поносимо се нашом традицијом, али живимо и радимо у садашњости и окренути смо будућности. Ми јесмо на првом месту војна болница, али не делимо пацијенте на војне и цивилне већ се сваком посвећујемо у складу са расположивим капацитетима – поручио је генерал Новаковић.

 

Он је указао на значај научноистраживачког рада, који је, првенствено, усмерен на унапређење лечења. У току је, како је истакао, и упис пете генерације кадета Медицинског факулетат ВМА Универзитета одбране у Београду, што ће обезбедити континуирана попуна војних лекара у војно-здравственом систему Србије.

 

Генерал Новаковић подсетио је, такође, на резултате прошлогодишњег рада, проширење капацитета хируршке интензивне неге, набавку вишеслојног компјутеризованог томографа и седам савремених ултразвучних апарата. Уз то, најавио је набавке нове опреме, увођење савремених метода лечења, унапређење медицинске професије и усавршавање кадра, интензивирање међународне сарадње, борбу против корупције и стварање услова за даље побољшање материјалног положаја запослених.

 

Кад је здравство у питању, увек може и мора боље и више, и када говоримо о средствима која се у здравство улажу, и када говоримо о усавршавању нашег особља да примењује нове методе у лечењу. Ипак, оно што не сме да недостаје јесте лепа и топла реч, праћена осмехом за сваког пацијента и на томе ћемо и даље да инсистирамо – закључио је начелник ВМА.

 

Свечаност је била прилика да се за остварене резултате у претходном периоду уруче признања, па је за најбољу клинику на ВМА проглашена, пети пут заредом, Клиника за ургентну интерну медицину. Заступнику начелника те Клинике, пуковнику др Милићу Марковићу признање је уручио начелник ВМА.

 

Пету годину за редом поводом Дана ВМА додељују се и медаље „др Владан Ђорђевић” за најбоље српске хирурге, а добитници овогодишњих одличја су пуковник проф. др Јован Јабланов, кардиохирург, који је већи део свог радног века провео на ВМА и академик проф. др Зоран Кривокапић, редовни професор Медицинског факултета у Београду и начелник Одељења за колоректалну хирургију Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије. Медаље им је уручио начелник Групе хируршких клиника ВМА пуковник проф. др Небојша Јовић.

 

За аутора године „Војносанитетског прегледа”, у 2012. години проглашена је проф. др Анета Лакић са Клинике за неурологију и психијатрију деце и омладине Клиничког центра Србије, иначе ванредни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду. Потпуковник проф. др Слободан Обрадовић са Клинике за ургентну медицину ВМА, ванредни професор интерне медицине на Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране у Београду изабран је за рецензента године „Војносанитетског прегледа”. Аутору и рецензенту године „Војносанитетског прегледа“ награде је уручио начелник Управе за војно здравство бригадни генерал проф. др Зоран Поповић.

 

Дан Војномедицинске академије обележава се 2. марта као сећање на 2. март 1844. године када је кнез Александар Карађорђевић потписао Указ којим се проглашава "Закон о устројенију шпитаља Централне војске".

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).