Tan2014-2-10_14461772_9.jpg

Вести

10.02.2014. - 18:05

Држава да привуче инвеститоре и омогући реформе

ПAРAЋИН - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да држава има посебну одговорност да привуче инвестициjе и створи услове за спровођење реформи, посебно у економиjи и правосуђу.

 
"Ради што бржег изласка из рецесиjе и да би обезбедили бољи живот грађана, посебну пажњу треба ставити на унапређење производње коjа jе основ стварања друштвеног богатсва и генератор привредног развоjа, коjи земљи гарантуjе економску независност и стабилност", рекао jе Николић по обиласку Српске фабрике стакла у Параћину и отварању нове технолошке линиjе у тоj фабрици.
 
Oн jе истакао да jе та фабрика успешно приватизована, додаjући да би оваj позитиван пример требало да примењуjу и друге прерађивачке индустриjе, како би се постигао снажан привредни раст Србиjе.
"Улагање у фабрику стакла у Парацину jедна jе од наjзначаjних и успешно реализованих бугарских инвестициjа у Србиjи ", рекао jе Николић и додао да након jедног столећа та фабрика поново постаjе лидер у производњи стаклене амбалаже.
 
Вредност улагања у нову технолошку линиjу, указао jе Николић, већа jе од 20 милиона евра и представља намодерниjи погон за производњу амбалажног стакла у региону. 
 
Tа инвестициjа, подвукао jе председник Србиjе, обезбеђуjе конкурентност производа те фабрике на међународном тржишту, нова радна места, али и унапређуjе заштиту животне средине и побољшава квалитет живота локалног становништва.
"Повећањем извоза очекуjе се и позитиван ефекат на спољнотрговински биланс Србиjе од наjмање 30 милиона евра", рекао jе Николић уз напомену да се новом линиjом повећава квалитет производа, а капацитет четири пута.
 
Председник jе подсетио да та фабрика производи више од половне стаклене амбалаже на ширем подручjу Балкана, као и да таква амбалажа има вишеструке предности.
 
Ревитализациjа те фабрике потврда jе добрих економских односа Србиjе и Бугарске, навео jе Николић, истичући да две земље добре привредне и политичке односе граде на узаjамном поштовању и разумевању.
 
Mеђународни конзорциjум предвођен компаниjом "Глас индустри", додао jе Николић, инвестирао jе више од 150 милиона евра у финансиjску и технолошку ревитализацjу стакларе и модернизациjу опреме.
"Састављена од природних материjала стаклена амбалажа може неограничено да се рецилклира, не оставља траг на производ и може да истрпи промене температуре без хемиjских утичаjа, чува укус производа и продужава век траjања", навео jе Николић и приметио да jе могућност креативности у области стаклене амбалаже готово неограничена.
 
Председник Србиjе jе подсетио да jе фабрика 1907. године мала 350 запослених као и да jе много пре званичног отварања произвела много часа, бокала, цилиндара за лампе и фењере.
 
Српска фабрика стакла jедина jе фабрика за производњу амбалажног стакла у Србиjи, Републици Српскоj, БиХ, Црноj Гори и Mакедониjи.
 
Председник надзорног одбора Бугарске банке коjа jе већински власник конзорциjума "Глас индустри" Цветан Василев рекао jе да се овом сарадном отвараjу нове странице сарадње Србиjе и српских компаниjа са бугарским.
 
Oн jе истакао да jе ово наjсавремениjа фабрика у региону и наjавио да ће овим производима Србиjа моћи да се такмичи на европском тржишту.
 
 
 
фото Танјуг, Д.Станковић
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).