toma-nikolic.jpg

Вести

09.05.2013. - 12:41

Не постоје добри и лоши Срби, постоје само добри и лоши људи

Договор са Србима са Косова мора да буде постигнут, не могу да замислим да се договоримо са Албанцима, а да се не договоримо са Србима, рекао је председник Србије Томислав Николић у емисији "Сведок". Никада ову владу нећу оставити без подршке, али сада је време да се свако од министара искаже у ономе што су њихови послови, нема више времена за причу о томе шта је било у Бриселу, поручује Николић.

 

 
Председник Србије Томислав Николић рекао је у емисији "Сведок" да су у претходних годину дана Влада Србије и он морали да руше стереотипе и уврежена мишљења која су постојала о Србији. "Мислим да смо брзо успели да отворимо врата на која нико раније није куцао, успели смо да докажемо да Србија може боље", рекао је председник Србије.
Наводи да је у протеклом периоду разговарано са људима на различитим странама света, до којих неки нису гледали добро на Србију. "Данас смо пред новим изазовима, пред новим концептом - како влада треба да влада и како ја треба да се понашам, такви договори нас чекају до краја месеца", истиче председник Србије.
 
Као нове изазове наводи економију, запошљавање, "светло на крају тунела". "То дугујемо грађанима јер они више не могу да чекају и то ћемо морати да остваримо", каже Николић.
 
"Због тога оволико инвеститора и разговора са онима са којим сте мислили да никада нећемо моћи да разговарамо", објашњава Николић.
 
Говорећи о борби против криминала, Николић каже да ова власт пажљивије поступа и у тој борби, јер су је оптуживали да хоће да се упусти у политичке обрачуне. "Нећемо стати ни пред једном препреком, макар од тога зависила и Влада", наводи Николић. "Кад се суочите са много криминала, то је као да отворите кутију, многе ствари искоче пред вас", описује председник Србије.
 
Ипак, напомиње да је власт показала да има довољно снаге и велику жељу да успе.
 
"Грађани су издржали све чекајући да им буде боље и дужни смо да им то омогућимо", напомиње Николић и подсећа да је поверење грађана у власт сада и веће него после победе на изборима.
 
Време цури као песак кроз прсте
 
Коментаришући примедбе оних који се не слажу са државном политиком, да је преговоре о Косову требало одложити, Николић каже да је баш сада било право време да се о томе разговара.
 
"Србија или СРЈ је била обманута (1999. године) јер је веровала да се конфликт замрзава и да ће ситуација остати таква каква јесте. У таквим односима, важења Резолуције 1244 и ја бих био спреман да чекам да ми УН и ЕУ гарантују да је конфликт замрзнут. Међутим, од доласка првог високог представника све се ради на томе не само да се прогласи независно Косово, него да постану чланови свих међународних организација", каже Николић.
 
Председник истиче да нам "време нам цури као песак кроз прсте" и да нисмо могли да чекамо да се промене околности, јер би у међувремену Албанци покушали да се прошире и на север Косова и у томе нико не би могао да их спречи.
 
"Тим који је преговарао у Бриселу био је изложен мукама на које је био спреман. Били су изложени уценама, али су издржали све, остали чврсти, али онда се у Србији појави неко ко каже да су радили за Албанце", каже председник Србије.
 
Николић каже да је иницирао да се преговори помере са техничког дијалога на највиши ниво јер је сматрао да нико кога је народ одабрао нема право да се крије иза чиновника и мора да преузме одговорност.
 
"Док је један чиновник водио преговоре губили смо све, а нико није био одговоран", нагласио је Николић и указао да је ЕУ била изненађена предлогом да се преговара на највишем нивоу, јер они имају обичај да све препуштају чиновницима.
 
"Не бежим од референдума"
 
Председник је рекао да не бежи од референдума, али да има много питања на која треба одговорити - прво које ће питање да буде постављено, затим да ли ће чланови Владе да учествују у кампањи за референдум. "Било би непријатно да сукобљавамо Србе са севера Косова са осталим Србима, а вероватно би дошло до таквог схватања ствари, да Србија не може да крене напред ако они не прихвате оно што држава предлаже", наводи Николић.
 
Све што је договорено је, како наглашава, у складу са Уставом и све може да се подведе под суштинску аутономију. Рекао је да је после парафирања бриселског споразума писао свим председницима држава које нису признале Косово, како би им објаснио шта смо потписали.
 
Председник Србије каже да договор са Србима са Косова мора да буде постигнут. "Ми Срби морамо да се договоримо, не могу да замислим да се договоримо са Албанцима, а да се не договоримо са Србима на северу Косова, које нисмо оставили на цедилу", истиче Николић.
 
Председник је подвукао да бриселским споразумом престаје стална претња да ће неко да упадне ноћу и оствари ингеренције Косова као државе на северу покрајине, да све институције које Срби данас имају и које Албанци и ЕУ називају паралелним споразумом постају званичне и формалне и да нико не сме никада више да их дира.
 
Он је додао и да полиција за коју сви тврде сада да је илегална постаје званична и истакао да њен етнички састав одговара етничком саставу становништва.
 
Корист и за Србе јужно од Ибра
 
Споразум, како каже доноси много добра и Србима са југа Косова. "Две трећине Срба живи јужно од Ибра, до сада о њима нико није размишљао, данас они процењују шта споразум доноси и виде у њему велики напредак за српску заједницу", каже председник Србије.
 
Истиче да Србија не може да остане нема и глува ако неко нападне Србе са Косова.
 
"Србија као држава је војнички јача од онога што Албанци и НАТО поседују на Косову и Метохији и не постављам питање да ли можемо да одбранимо Србе од неког новог погрома, већ се поставља питања да ли би тог часа Србија ушла у рат са НАТО и да ли је довољно моћна да би могла да га преживи - није и не би га преживела. И зато сада толико дипломатије, сви морамо да заборавимо шта бисмо ми лично урадили", наводи Николић.
 
Председник Србије каже да су разговори преговарачких тимова Београда и Приштине у Бриселу данас прекинути, јер није остварен албански план да се потпуно заборави споразум о нормализацији односа.
 
"Данас нисмо договорили имплементацију, јер Албанци тврде да није добар споразум. Данас су разговори прекинути, јер није остварен албански план да се потпуно заборави тај споразум", рекао је Николић.
 
Одговарајући на питање да ли ће поштовати одлуку Уставног суда ако одлучи да је споразум из Брисела науставан, Николић је одговорио потврдно.
 
"Ја сам замолио и Уставни суд и председника Народне скупштине да сачекају да постигнемо договор, да из тога проистекне закон о суштинској аутономији Косова и Метохије, па да онда реагују", каже Николић, наглашавајући да би они могли да реагују и кад то постане предлог закона. "Молим председника Уставног суда да оног тренутка када буде одлучивао о уставности одлука на уму има само Устав Србије", каже председник Србије.
 
Србија учинила све да добије датум
 
Томислав Николић је рекао да је Србија учинила све да добије датум за почетак преговора с Европском унијом, али да ће због инсистирања Албанаца да се споразум Београда и Приштине тумачи на њихов начин видети да ли ће изгубити прилику за добијање датума.
 
Николић је истакао да је време и да се људи који воде ЕУ "уозбиље" и да кажу отворено шта желе. "Ако је Србија истакла своје политичаре највишег ранга, време је да се и ЕУ не крије иза својих чиновника. Нека и она каже шта жели. Србија је учинила све, са пуном вером и жељом", навео је Николић.
 
Коментаришући очекивања да се супротстави оријентацији Владе Србије и стави се на чело неког новог "патриотског блока", Николић каже да никада ову владу неће оставити без подршке.
 
"Победио сам у немогућим условима и нисам победио да бих ја владао. Да сам желео да владам не бих напуштао странку и понашао бих се као моји претходници. Ја искрено поштујем Устав Србије и искрено сам учествовао у формирању владе јер сам жељан промена", истиче председник Србије.
 
Напомиње, међутим, да је сада је дошло време да се влада и свако од министра понаособ искаже у ономе што су њихови послови и да нема више времена за причу о томе шта је било у Бриселу. 
 
Николић указује да је већи број заинтересованих за улагање и и признаје да је ЕУ допринела томе позитивним мишљењем које провејава у последње време и инвеститори то узимају у обзир. "Ми смо отворили Србију, овде ће бити много инвестиција, много посла", очекује Николић.
 
О разговору са Путином
 
Председник Томислав Николић каже да је са руским председником Владимиром Путином разговарао о могућности укључења УН и Савета безбедности у решавање питања Косова и Метохије. "Са Европском унијом нема шта да се разговара о статусу Косова и Метохије", истакао је Николић.
 
Он је рекао да је са Путином разговарао телефоном о бриселском споразуму, о читавој ситуацији на Косову и Метохији, о могућности укључења УН и Савета безбедности у решавање питања Косова и Метохије и о могућности да се присуство Русије више осети преко УНМИК-а.
 
Николић је рекао да је Путину објаснио да Сртбија не разговара у Бриселу о статусу Косова и Метохије, већ само о томе како да се тамо уреди живот.
 
"Видећемо да ли ће Русија са великим партнерима успети да издејствује да се укључе Уједињене нације", рекао је Николић.
 
О односима у региону
 
Говорећи о односима у региону, Николић каже да на маргинама светских скупова разговара и са председником Хрватске Ивом Јосиповићем, и са Бакиром Изетбеговићем и додаје да су сви сагласни да разговори морају да се подигну на највиши ниво, али да је потребна воља и на другој страни.
 
"Ја сам све своје ставове о БиХ изрекао, и нема разлога да се неко из БиХ љути, своје ставове о Хрватској износим последњих седам година. Данас избегавам много тешких речи које сам некада лако преваљивао преко уста", каже Николић.
 
Коментаришући изјаву Сефера Халиловића да Бих треба ускоро да каже како Дејтонски споразум више не важи, Николић каже да онда не би постојала ни БиХ. "Пре ће међу некима у Србији Сефер Халиловић моћи да нађе саговорника за ту тему него у БиХ, јер би Српска одмах постала држава", истиче Николић.
 
Говорећи о Сребреници, Николић је рекао да је то страшан злочин који не може да буде опроштен, али због тога не може да страда цео народ или држава.
 
Коментаришући своје извињење због Сребренице, Николић је рекао да је то урадио јер је хтео да покаже да у неким стварима мора да постоји континуитет. "Желим да покажем да мојом победом у неким стварима нема промена, већ да постоји континуитет", рекао је Николић.
 
Председник Србије, како каже, очекује да сви лидери у региону заједно оду и у Братунац и у Сребреницу, да виде како је дошло до читавог следа догађаја који је довео до Сребренице. "Ако ону оду у Братунац или Кравицу, зашто ја не бих отишао у Сребреницу", каже Николић.
 
Коментаришући то што је Србе из БиХ назвао Босанцима, Николић се извинио ако је то неко погрешно схватио. "Нисам мислио ништа лоше, моја супруга је пола са Гламоча, пола са Кордуна", каже Николић и истиче да је термин употребио као географску одредницу.
 
"Што бих се ја, на пример, љутио ако ми неко каже да сам Шумадинац. То је географија, знам ја да су они Срби, сви смо ми Срби, ако некоме смета да их тако зовем, никада више нећу, али сви моји пријатељи из Босне онда неће рећи да су Босанци. Ако је то схваћено у стилу да ја одбацујем Србе из Босне, то мени не могу да припишу", каже Николић.
 
Посебну пажњу обратити на економију 
 
Упитан да ли је стрпљење грађана при крају, Николић је оценио да "свако стрпљење има свој крај".
 
"Мислим да влада још није потрошила стрпљење грађана, али морају да буду видљивији резултати који се тичу социјалне сфере. Нису сви чланови владе радили на споразуму у Бриселу, нити на борби против криминала", рекао је Николић и поновио да сада треба обратити посебну пажњу на економију.
 
Уверен је да ће најављене инвстиције и у пољопривреду и енергетику сигурно донети резултате.
 
Потребно је, како је истакао, и да тужилаштво много озбиљније и ефикасније ради и да тужиоцима неко каже да не постоји нико ко је заштићен, нити да против било кога на силу мора да се води процес.
 
Николић је још једном позвао на слогу и истакао да не тражи слогу да би влада и он дуже опстали, него што нам је то у овом тренутку најважније.
 
"Надам се да ћемо из овога брзо да испливамо, а надам се да нас ЕУ неће зауставити само зато што Албанци траже државу. Ако до тога дође имаћемо много мука, а ако не, све ће бити много лакше", закључио је председник Србије Томислав Николић.
 

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).