19.01.2013

Одлични односи интерес и Србије и Црне Горе

ЦЕТИЊЕ - Интерес је и Србије и Црне Горе да имају најбоље могуће односе и треба све урадити да се међусобна сарадња две братске државе подигне на највећи могући ниво, порука је са Цетиња након састанка председника две државе Филипа Вујановића и Томислава Николића.

Они су на конференцији за новинаре истакли да су две државе опредељене за унапређење односа у свим областима те да је то од обостраног интереса.

"Ми делимо заједничке вредности и циљеве, односно имамо много тога заједничког . Зато је неприродно да Србија и Црна Гора немају најбоље могуће односе", казао је Николић, истичући да Београд гледа на Црну Гору као државу са својим суверенитетом и пуноправним чланством у Уједињеним нацијама.

 

Вујановић је оценио да односи Црне Горе и Србије треба да буду за пример, не само у региону, већ и на глобалном плану.

"Односи Црне Горе и Србије у последње време иду узлазном путањом и наша је обавеза да дамо пуни допринос таквим настојањима", истакао је црногорски председник.

 

Николић је поручио је да у Црну Гору није дошао да би водио кампању, јер није ни знао да су данас расписани председнички избори, због чега је поручио да га у Црној Гори сигурно неће видети "од данас па док не буду завршени избори".

 

Додао је да кад је помињао да је потребно да се представници српског народа укључе у власт у Црној Гори није мислио на председничке изборе, већ на све нивое власти од месне заједнице до локалне самоуправе и надаље.

 

 

То што је Србима у Црној Гори поручио да треба да изађу из опозиције, објаснио је, ни у ком случају не види мешање у унутрашња питања Црне Горе, већ као начин да се укључе у решавање битних питања.

 

Спор између Српске православне цркве и канонски непризнате Црногорске православне цркве, по речима Николића, не оптерећује односе две државе, а кад би се то десило, поручио је, сигурно би се и сам умешао у решавање тог проблема.

 

Вујановић је, с обзиром да је Црна Гора грађанска држава, рекао да ће се црквено питање решавати у складу са таквим опредељењем и Уставом Црне Горе.

 

Говорећи о привредној сарадњи председниим Николић је казао да су српске фирме су заинтересоване за Луку Бар, што подразумева да су у случају да Црна Гора одлучи да мења власника у тој компанији, појединци, фирме и фондови из Србије спремни да учествују на тендеру.

 

Такође, подсетио је да ће Србија ући у реконструкцију пруге Београд-Бар од руског кредита, те да ће после преговора у Азербејџану кренути изградња аутопута ка Црној Гори.

 

Црна Гора подржава Србију у настојању да што пре добије датум преговора са Европском унијом, поновио је Вујановић ранији став и додао да је то интерес читавог региона, те да је Црна Гора спремна да са својим искуствима помогне и подржи европски пут Србије.

 

Кад је реч о правима српске заједнице у тој држави Вујановић је обећао да ће држава учини све да се она остваре у свим аспектима и додао да Подгорица очекује да ће на исти начин бити испоштована и права црногорске заједнице у Србији.

 

Навео је и да је у мандату претходног председника Србије Бориса Тадића било одређеног мешања из његовог кабинета у унутрашње односе Црне Горе, што, како је казао, није доприносило добрим односима две државе, али за шта су и он и Николић имали оправдања у околностима које су биле тешке за тадашњу власт у Србији.

 

Односи Србије и Црне Горе прошли најтежу фазу

 

 

Председник Србије Томислав Николић поручио је вечерас, у разговору са црногорским премијером да су односи две земље прошли кроз најтежу фазу и да даље могу ићи само узлазном путањом, док је Мило Ђукановић истакао да оне треба да буду пример и дају подстрек развоју односа у региону.

 

Ђукановић је, у разговору са Николићем у Вили "Горица" у Подгорици, поручио да Србија и Црна Гора треба да буду пример и дају подстрек развоју односа свим земљама у региону. Он је изразио задовољство што се иницирају даљи импулси у напретку сарадње и односа Србије и Црне Горе, и поручио да је Николићева посета, као и све будуће, усмерена ка развоју односа двеју земаља.

 

Црногорски председник је истакао да простор за развој односа две земље постоји у сфери инфраструкуре, енергетике, економије, туризма...

 

Председник Николић је казао да су односи Србије и Црне Горе прошли кроз најтежу фазу и да даље могу да иду само узлазном путањом. Николић је подржао Црну Гору на европском путу и стремљењу ка учлањењу у НАТО и истакао одлучност Србије да постане чланица Европске уније.

 

Николић је претходно разговарао и с председником парламента Црне Горе Ранком Кривокапићем.

 

Црна Гора и Србија су посвећене развоју пријатељских и добросуседских односа, утемељеним на међусобном уважавању, јер деле заједничке интересе, саопштено је након њиховог разговора.

 

Кривокапић и Николић су, како је саопштено из Скупштине Црне Горе, истакли потребу даљег јачања политичког дијалога две државе.

 

Они су, како се наводи, указали на добру сарадњу Црне Горе и Србије у оквиру регионалних организација и иницијатива, као и на мултилатералном плану.

 

Кривокапић је казао да је Црна Гора посвећена развоју пријатељских и добросуседских односа са Србијом, утемељеним на међусобном уважавању.

 

Председник Николић је, како је саопштено, истакао да Црна Гора и Србија деле заједничке интересе и логично је да буду упућене једна на другу.

 

Николић је рекао да има пуно поштовање према Црној Гори као држави и њеном развојном путу, наводи се у саопштењу је из црногорског парламента.

 

Председник Николић, који Црној Гори борави на позив председника те земље Филипа Вујановића разговарао је и са лидером Нове српске демократије Андријом Мандићем, а посетио је и Матицу Српску у Црној Гори, где се састао са челницима те културне установе.