Tan2013-6-23_12345827_3.jpg

Вести

23.06.2013. - 13:22

Пољоприведа jе развоjна шанса Србиjе

НOВИ СAД - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да jе пољопривреда развоjна шанса Србиjе и да, када се буде правио следећи буџет, она мора да буде н наjвишем месту.

 
Николић jе, након обиласка домаћинства породице Mедвеђ у Бегечу, коjа jе наjвећи произвођач шаргарепе у Србиjи рекао да jе пољопривреда шанса за Воjводину, Србиjу и сваког њеног грађанина и шанса да пре него што постанемо чланица EУ применимо све европске стандарде и обезбедимо квалитет и тржиште.
"A када ћемо, после тога, ући у EУ, то нека остане онима коjи отвараjу та врата", рекао jе Николић и истакао да jе данашњом посетом желео да подстакне и подсети оне коjи одлучуjу шта ће да се ради и, оне коjи раде, да jе Воjводину "Бог створио да на њеном земљишту рађа".
 
Према његовим речима, све jе теже посматрати како се граде нови паркинзи, а нестаjе плодна земља.
 
Уз праву технологиjу, вредне људе и науку, рекао jе Николић, елиминисан jе увоз jедног веома важног пољопривредног производа - шаргарепе.
"Пољопривредна jа наша шанса и то ниjе само прича, пошто се друге шансе полако гасе, а ово што ми имамо на Балкану, овакву земљу, воду, ваздух и људе, то ретко коjа држава у свету има", рекао jе Николић.
 
Председник jе нагласио и да би ситуациjа у пољопривреди била боља када би се "банке мало освестиле и преполовиле камате за људе коjи инвестираjу у пољопривредну производњу, као што ради породица Mедвеђ" или када би учествовале у пласману производа и у набавкама коjе претходе сетви или смештаjу у хладњаче".
"Ниjе лако произвођачу да сам направи оволику хладњачу", рекао jе Николић након обиласка хладњаче у коjу породица Mедвеђ смешта шаргарепу коjу произведе током годину дана.
 
Председник jе рекао и да ће настоjати да jош више охрабруjе људе коjи се баве пољопривредном производњом.
 
Николић jе обишао хладњачу, њиве, пољопривредну механизациjу и рибњак газдинства породице Mедвеђ, а домаћин Jанко истакао jе да његово газдинство годишње произведе пет до седам хиљада тона шаргарепе.
 
Tа шаргарепа jе, како jе истакао, квалитетна и добродошла на свако тржиште, а захваљући производњи шаргарепе у Бегечу нема потребе да се она увози у Србиjу.
"Eлиминисали смо увоз и обезбедили у нашу корист и у корист државе, да се шаргарепа на увози", рекао jе Mедвеђ и додао да залихе тог производа у његовим хладњачама постоjе током целе године.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).