Вести

02.11.2012. - 12:33

Председник Николић у емисији Сведок 31.10.2012.

Београд 31.10.2012. - Интервју председника Николића у емисији Сведок на Радио телевизији Србије.

Имамо спремно решење за Космет, иако немамо велики маневарски простор, али није све баш тако заковано, посебно не на штету и несрећу Србије, рекао председник Србије Томислав Николић, гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у.

Гостујући у емисији Сведок на РТС-у, председник Србије Томислав Николић рекао је да би се већ идуће недеље могао проширити састав људи који ће се изјаснити о платформи за преговоре са Приштином.

 

„Изузев жеље да се покаже да баш ништа не ваља, тешко да ће бити замерки, али све је то још увек подложно изменама. Нисмо имали ни могућности да чујемо много примедби, а било је сугестија и предлога", наводи Николић и додаје да можда још увек има и отпора у међународној заједници, али да се данас разговарало озбиљно.

 

"Постигли смо висок степен сагласности, а блиско је време када ћемо и Скупштину укључити јер то је платформа са које Србија креће", навео је Николић.

 

На питање главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића колики је маневарски простор у којем би се дошло до решења којим ће обе стране бити задовољне, или незадовољне, Николић каже да је он веома скучен.

 

„То грађани виде. Ја разговарам са људима које политика дотиче, на улици, селу, граду, али и у таквом простору Србија је међународно призната држава, према којој се многи понашају лицемерно. Када говорим на Скупштини УН, ја тамо говорим и као председник Косова, а ван тога, и кад се изађе из сале, мењају се ставови", навео је председник Србије. 

 

„Као председник Србије, сигурно је да никада нећу говорити у Приштини, али треба тражити решење. Ја нисам пао са неба, овај проблем је ту годинама, и треба наћи решење, а мислим да смо на путу да убедимо велике силе, које су овај проблем некако испустиле из руку", рекао је Николић.

 

Каже и да пред жељом да Косово буде држава стоји један зид, који се зове чланство у УН, као код силовања, "то што се деси није правно". „На срећу, постоје чланице Савета безбедности УН због којих читава та конструкција о албанским институцијама пада у воду", рекао је Томислав Николић.

 

Свет на Србију гледа другачије

 

„Постало је јасно да свет на Србију гледа другачије него пре неколико месеци, и ту је наша шанса", рекао је председник Николић.

 

„Ми смо пред имплементацијом тешких споразума постигнутим пре нас, и нема ту кретања од нуле, то је болно, треба то спровести. Нама су дошле Уједињене нације, ми имамо уговор да нам чувају суверенитет на КиМ, али сваки високи представник је помало померао границу независности, а ми смо ћутали и нисмо решавали питање живота на Косову него смо се питали о изборима, статусу", навео је Николић.

 

"Сада имамо спремно решење. Бесмислено је причати о телекомуникацијама када не знате сређујете ли ви то независно Косово или живот на Косову", каже председник Србије. „Није све баш тако заковано, посебно не на штету и несрећу Србије", тврди Томислав Николић.

 

На питање јесу ли Клинтонова и Ештонова упознате са контурама платформе и хоће ли је подржати, Николић каже да оне нису упознате.

 

„Могле су да закључе из разговора који је трајао сат и по, неуобичајено дуго, да Дачић и ја говоримо истоветно, само другим речима. Ишао сам свесно и даље него што можда дипломатски обичаји налажу, у анализи свега лошег што је дошло из УН, и могле су да закључе шта замерамо и шта су наше жеље", истакао је Николић.

 

"Не знам како су до сада текли преговори са њима, али јуче је то скоро било нападно изражено, коришћење речника као код пријатеља. Све је било отворено, уз жељу да се помогне, посебно да САД помогне Србији да се организују сусрети инвеститора, па чак и да грађани српског порекла у САД одвоје средства за помоћ на КиМ", каже Николић.

 

Томислав Николић наводи да поштује став сваког грађанина и сваке странке, али да се понекад странке опозиције труде да по сваку цену буду другачије од власти.

 

„Никада никога нисам оптуживао за оно што се дешава на КиМ, знао сам да и ја као грађанин учествујем у томе. Али, шта сам могао да учиним – ништа. Некако смо гледали да сав тај пораз буде приписан неком другом. И ја ћу једног дана бити претходник. Од мене нећете чути осуде претходника, а од нас нико није тражио да признамо независност", рекао је председник Николић.

 

Бољи живот у ЕУ

 

Томислав Николић наводи да жели Србију у ЕУ јер ће, каже, људи живети боље, али „своју границу сам изрекао и она се поштује".

 

Николић каже да се сигурно неће састати са Тачијем, али да ће то учинити Дачић. „Ештонова је рекла да је он храбар човек. Он зна да у тимском раду неко мора да поднесе жртву на један, неко на други, неко на трећи начин, то је део његове функције, и он ће се састати са Тачијем", рекао је Николић.

 

На питање шта је реална судбина севера Косова, Николић одговара да север мора остати у статусу у којем је сада. „Не видим могућност да потпадне администрацији у Приштини, никакве силе неће бити, јер сила провоцира сукоб. Док не урадимо све, морамо задржати статус. Од нас је јуче тражено отворено финансирање, и јесте отворено. Биће ту доста ствари, сваки грађанин мора да зна колико новца одлази на КиМ", наводи председник Србије.

 

О спекулацијама неких медија о наводном немачком плану за већу финансијску аутономију за север Косова под условом да се Срби укључе у косовске институције, Николић је рекао да је указивао на специфичности појединих питања на КиМ, на пример питања бројности становништва, питања у вези са СПЦ, и севером Косова.

 

„За све то треба наћи решења која одговарају, а за север Косова то није само финансијска аутономија. Треба наћи и решења за енклаве, јер тамо су Срби само гласачка машина, без утицаја", истиче Николић.

 

„Захтеви су се свели на укидање једног суда и полиције коју Србија нема на КиМ. Ако ми решимо питање КиМ, биће судова који ће судити у местима где су Срби у већини. Близу смо решењу, не страхујем, али биће тешко неким људима објаснити зашто нешто договарамо. Људи доле тешко живе, али ја нећу остављати проблеме које сами можемо да решимо", каже Томислав Николић.

 

Без промене ставова

 

О недавној изјави македонским медијима „како су нас у међународној заједници лагали када су говорили да се не прави Велика Албанија, и значи ли то да британски министар иностраних послова Хејг није у праву када каже да је у Европи готово са цртањем нових граница, председник Николић каже да не може да крије да се бришу границе између Косова и Албаније.

 

„Проблем постоји, прошириће се бар на четири државе. Можда не препознамо карту балканских земаља и ја сам забринут због стварања једне велике албанске државе на Балкану. А то је, после Балканских ратова, требало да буде део Србије", навео је Николић.

 

О томе да бивши британски амбасадор Ајвор Робертс каже да је „прича о непроменљивости граница обична мантра и да је треба ставити на сто, а тако нешто је помињао и лорд Дејвид Овен, Николић каже да је то однос према послу који се обавља.

 

„Чиновници потпуно следе оно што им је дато у налог, а онда из њих проговори човек, када оде у пензију. Ипак, Косово и Метохија је специфична територија. Има пуно бизниса тамо и они који одлучују о нашој судбини, у ствари, одлучују о свом новцу", истакао је председник Србије.

 

„Нека се појави један грађанин да ми каже да време ради за нас, наше време цури као песак. Оно што данас можемо, вероватно за пет година нећемо. Питање је хоће ли српски народ у енклавама издржати и живети овако. Мислим да никада нећемо имати повољнију прилику. Ова сада је јединствена и ова власт је цењена у свету. Има правила од којих не одступа, и чак је и интерес да се буде у ЕУ ставила испод питања Косова, а ја ставове сигурно нећу да мењам", каже Николић.

 

Борба против корупције – змијско гнездо

 

На питање када очекује да бисмо могли да добијемо датум за почетак преговора са ЕУ, Николић одговара да треба имати у виду колико смо принципа остварили из европске агенде, а колико нисмо.

 

„Ту су питања судија, приватизација, борбе против корупције, а Александар Вучић то најбоље може да уради. Ми смо упали у змијско гнездо, међу људе на функцијама који господаре животима, који ме прислушкују, и Вучића, а тако се не може живети у Србији", каже председник Николић.

 

Не одустајемо, поручује председник Србије и додаје да нема ништа против богатих људи, али да се зна ко се бави којим послом.

 

„Не прогањамо никога ко је улагао у странке, зна се ко је са ким сарађивао. Желимо да прогањамо криминалце. Истрага се никада неће бавити тиме ко је са ким добар друг или га користи, него где је то изван закона. Сада се корупција смањује, и моји пријатељи и они који то нису знају да могу да буду на удару закона. То је правда за све", рекао је Николић. „Чак можда до краја године стаћемо мирно пред ЕУ, а ако има још услова, то значи да нас не желе", наводи председник Србије.

 

Николић каже да жели државу уређену по мерилима ЕУ. „Зашто не би Србија била уређена као Немачка, да се зна ко коси, а ко воду носи, да нема мита, шверца наркотика – такву Србију ја желим, а то после зависи од ЕУ. Ако нас не прими, бићемо уређена држава", каже Николић.

 

Председник Србије наводи да машта о почетку преговора са ЕУ, „јер ће то бити знак да смо уређена држава, и да нам захтев за признавање Косова, ако до тога дође, поставе на крају, а не на почетку као услов".

 

Изванредни односи са Русијом

 

Говорећи о односима са Москвом, председник Томислав Николић каже да је са председником Путином договорио кредит, да ће се састати и 5. новембра, па ће се тада знати колики је кредит.

 

„Истог дана отпочињу радови на 'Јужном току' и у Србији и у Русији. Можда, евентуално, Дачић оде на отпочињање радова у Русији. Наши односи су изванредни и ниједног часа ту није било услова, а Русија је и најбољи партнер ЕУ", наводи Николић.

 

„Србија има двоја врата, на Исток и на Запад и спона је и копча између ЕУ и Русије. Тако ја видим Србију када о њој размишљам. А данас је било разговора и да једна кинеска компанија овде гради. Разговараћу и са Грчком и Македонијом о пројекту за који су заинтересоване и Немачка и Кина", рекао је Николић.

 

О томе да ли је задовољан радом Владе у првих сто дана, наводи да је она плод великих разговора и пројеката договараних пре њеног формирања.

 

„Урадила је више него било која друга у првих сто дана, и кад би министри разговарали само са представницима земаља које нас памте из времена бивше Југославије, попунили би радни дан. Ово је просрпска влада која мора да схвати колико је ситуација озбиљна. Ја сам задовољан, али нема тог грађанина који је потпуно задовољан. Морамо да укротимо дивљање цена, да у Војводини буде изграђен иригациони систем, да се као приоритет одреди живот обичног човека, да му буде боље, па ће нам свима бити боље", наводи председник Србије.

 

Помоћ сиромашнима приоритет

 

О борби против сиромаштва Николић каже да треба много помоћи министарствима која брину о људима.

 

„У жижи су министарства која ће да граде, да дају нове олакшице за запошљавање, али овог часа има толико сиротиње и људи који немају сутра. То је најважније – да Србија не буде држава социјалних случајева. Буџет је скроман, сви би да га захвате", истиче председник Србије.

 

О недавној изјави да ће тражити од Владе да задужи оне који су стекли много новца да учествују у финансирању пројеката за изградњу неразвијених региона у Србији, Николић каже да је позив упутио, а да су се неки јавили.

 

„Ускоро ћете имати прилику да чујете да се три, четири фабрике подигну. Ја водим рачуна о томе, јер то је добра прилика. Рачунам да су сви поштено зарадили свој новац, и са таквима желим да сарађујем. И нека ми свако каже да су ме купили, али нека се подигне Трговиште. Данас нико не зна колико је Коларац имао новца, али знају за задужбину", наводи Николић.

 

Председник Србије каже да неће утицати на политику док не осети да се у држави дешава нешто негативно. „Наравно, пратим, питам, али ако будем осетио да то негде стаје, умешаћу се. Питање КиМ је питање у којем ја желим, али и морам да учествујем", каже Николић и наводи да су последњи избори променили Србију.

 

О кадровским решењима

 

Говорећи о кадровима у предузећима, Николић каже да је истина у средини, а то је да нису сви чланови странака добри, нити су сви лоши људи. "Треба бирати стручњаке. Странка коју сам водио правила је тимове, и не може сада људе који су ту оставити по страни. Има људи који су ван политике и који су стручни, а остану по страни, али није срамота ни бити члан политичке партије", истиче Николић.

 

О приговорима да је направио „неке дипломатске варнице у региону", рекао је да ту има свега.

 

„Дочекан сам са омаловажавањем, као неко ко ће све да упропасти, као неко ко нема искуства, а ја сам формиран човек и не савијам се и не савијам Србију. Ништа нисам рекао без плана, као што ниједан напад на мене није био без плана", наводи Николић.

 

"Прво у изјави да је Вуковар био већински српски град, а онда да Србија признаје Хрватску у границама у којима је призната од стране УН. И хрватски председник се наљутио... Па сам онда рекао да је Сарајево за мене главни град БиХ, коју поштујемо као државу за коју, нажалост, видим да се урушава, па је господин Изетбеговић једва чекао да каже да је љут и да неће доћи на састанак у Истанбул. Па, после тога Грчка – рекао сам да Македонија треба са Грчком да разговара, па се министар спољних послова Грчке наљутио. Ја, једноставно, не бирам речи јер не одговарам за друге државе него за Србију".

 

На питање да ли му се после готово 150 дана посао чини тежим него када је ушао у канцеларију на Андрићевом венцу и да ли му Србија изгледа боље, одговара да се залагао за победу на изборима и да је увек волео да буде председник владе.

 

„Међутим, та победа помало тога промени, а мало вас и склони. Ја сам себи обезбедио довољно посла за радни дан, иако бих могао лагодније да живим, али није време за уживање у Србији и ја ћу било какав неуспех ове владе себи да припишем", закључује председник Томислав Николић.

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).