Tan2012-9-15_1838819_0(1).jpg

Вести

15.09.2012. - 00:00

Председник Николић у посети Куршумлији и Пролом бањи

Председник Србије Томислав Николић поручио је данас у Куршумлији да ће држава прво улагати у угрожена подручја, јер Србији мора да буде боље, да се заврши посао који је започет - криминалце у затворе, људе у фабрике.

Николић је после обиласка манастрира Светог Николе, рекао да постоји много угрожених подручја и да се Србија налази у тешкој ситуацији, јер има градова у којима не ради ни једна фабрика, као и суше која је погодила земљу, али да ипак верује да ће бити боље.

"Са пуном вером, вољом и оптимизмом, биће боље из дана у дан. Мора да буде боље, криминалце ћемо у затворе, људе у фабрике и да завршимо посао који смо започели", казао је Николић.

Он је додао и да између народа и власти нема вечне љубави и замолио да грађани власт цене по резултатима, односно да уколико резултата не буде, траже друге.

"Знам да тешко живите, да живите боље не би дошло до промене у Србији и знам да очекујете много од свих нас и то морамо да вам вратимо. Србија је некако била стала и мало смо ваздуха добили у плућа, јер су нам помогли добри људи из других дрзазва, али ми не желимо да живимо од помоћи, већ од рада", казао је Николић.

Председник Србије је рекао да постоје заинтересовани инвеститори за улагања у Куршумлију која ће људима у том граду омогућити да раде, да издржавају своје породице и најважније од свега, како је рекао, да се не иселе са тог подручја.

"Најважније је да Срби живе овде, знате колико је разлога за то и улагаћемо прво у ова подручја, подручја која су угрожена", истакао је Николић.

Николић је објаснио да је посетом Куршумлији започео обилазак Србије, посебно оних места која су угрожена, уз то обилази свет, како би обновио прекинуте везе.

"Лако је отићи у Кнез Михаилову у Београду, треба овде доћи. Ви сами знате у колико градова у Србији данас не ради ниједна фабрика", рекао је Николић и додао да када земљу погоди суша каква је ове године задесила Србију, може да се очекује да ће бити веома тешко.

Николић је обишао манастир Свети Никола у Куршумлији, који је један од најстаријих манастрина у Србији и најстарија задужбина Стефана Немање.

Председник је разговарао са владиком нишким Јованом Пурићем, а једна од тема била је и обнова манастира.
Манастир Свети Никола подигао је Стефан Немања у периоду између 1159. и 1166. године и то је био први преписивачки центар Србије у доба Немањића.
Манастир је од 1979. године под заштитом државе, као споменик културе од изузетног значаја.
Касније данас Николић ће посетити погоне фабрике "Пролом вода" и Пролом бању.



Влада да задужи богате да финансирају пројекте



ПРОЛОМ БАЊА – Председник Србије Томислав Николић најавио је данас да ће од Владе Србије тражити да задужи оне који су стекли много новца да учествују у финансирању и реализацији пројеката за изградњу неразвијених региона у Србији као што је Топлички округ.

"Да бисмо помогли овом крају мораћемо да улажемо. Ја ћу да предложим влади да се обрати људима који су стекли много новца у време када смо сви сиромашили и задужи сваког од њих да учествује у финансирању и реализацији пројеката у изградњи по једног оваког региона. Па да их се народ сећа, као људи који су уложили, а не који су од народа отели, приватизовали, узели за џабе ", поручио је Николић.

Председник Србије је приликом обиласка фабрике "Пролом воде" у Пролом бањи истакао да је ту дошао да подстакне оне који у Србији одлучују о томе где ће се градити и улагати, да се што више усмере ка региону од Копаоника до Куршумлије, које, како је рекао, "мало насељен, али богом дан за све што у Србији може да се производи".

Он је казао да би желео да нова клима у Србији буде она "која ће помоћи сиромашнима".
"Против богатих немам ништа, желео бих да много људи у Србији буде богато, али борим се да у Србији не буде сиромаштва, да свако ради, да се рађају деца...", казао је Николић.

Николић је истакао да је Пролом бања напредовала, јер је у домаћинским рукама, а говорећи о Куршумлијској бањи, "једној од три у околини истоименог града, који је у лошем стању", напоменуо да је мало средстава, а много воље потребно да се та бања доведе у ред.

Он је додао да је увек говорио да вода "Милан Топлица" мора да се пуни и да је на њему да се то испуни.

Фабрика Пролом воде послује од 1990. године, а погон који је данас посетио председник Србије, постоји од 2004. године.

"Годишње на тржиште пласирамо 50 милиона литара воде, претежно у државе некадасдсње Југославије, али и у Немачку, Холандију, Француску, Канаду, Аустралију и од скоро у Либију", рекао је Тањугу директор те фабрике Драгослав Илић.

Николић је потом обишао рехабилитациони центар у Пролом бањи, где му је председник те општине Радољуб Видић уручио књигу "Културна баштина Србије".



Танјуг

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).