05.02.2013

Председник Николић у посети Турској

ИСТАНБУЛ - Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Истанбулу да Балкана нема без Србије, али да Србија не може на Балкану да уради све што је потребно без помоћи Турске и позвао приведнике две земље да сарађују и развијају односе на начин на који то чине српске и турске власти.

"Турска има скоро све. Нешто је дао Бог, несто сте изградили сами. Ми имамо много тога, али нам треба помоћ да то изградимо и подигнемо. Не треба нам помоћ коју нећемо да вратимо - ви уложите, ми ћемо да запошљавамо, а ви опет да убирате профит", рекао је Николић на 12. седници Пословног савета Србија - Турска у Истанбулу.

 

Председник Србије је, на крају дводневне посете Труској, позвао привреднике те земље да искористе Споразум о слободној трговини који Србија има са Русијом и који омогућава велики извоз робе у ту земљу.

"Ви знате шта значи велико тржиште, а ми вам нудимо да га заједно користимо. Немоје да пропустите шансу. Није Србија неограничено велика, доћи ће неко други", истакао је председник Србије, наводећи као пример велико интересовање исказано током Самита земаља Латинске Америке и Кариба и ЕУ у Чилеу, али и азијских држава.

 

Према Николићевим речима, труским привредницима отворена су сва поља - енергетика, пољопривредна, текстилна или машинска индустрија, трговина...

"Ми вам нудимо споразум који имамо са Руском Федерацијом - извоз 80 одсто робе без царине на територију Русије, а ми то све не можемо да покријемо за хиљаду година", казао је Николић.

 

Привредницима је поручио и да ће имати подршку и у Влади и у кабинету председника Србије, као и да ће Србија урадити све да отклони бирократске проблеме који постоје и да сузбије криминал.

 

Николић је указао и да је развој што тешње сарадње Србије и Турске неопходан и то, како је истакао, посебно док две земље још нису ушле у Европску унију.

"Ми смо земља између Истока и Запада, о нас се отимају и једини и други. Наш је пут ЕУ, али морамо да живимо док не дође до тога, као што и Турска то чини", рекао је Николић.

 

Он је истакао да "нема Балкана без Србије, али ни Србија не може све на Балкану да уради без Турске".

"Векови су иза нас, истина углавном у сукобима, али да саберемо то време од 1389. до краја сукоба, сада бар толико треба да проведемо у развоју добрих односа", истакао је Николић, наводећи да две земље много тога повезује - народи, обичаји, традиција, језик и изванредни односи руководстава.

 

"Узалуд би било да привредници сарађују а да се власти не разумеју, али ми се сада

извередно разумемо. Председник Турске Абдулах Гул је рекао да ће и лично да прими сваког привредника који одлучи да сарађује са Србијом и лично да га охрабри. За кратко време срели смо се већ два пута да покажемо сваком грађанину Србије и Турске колико је потребно да сарађујемо", закључио је Николић.

 

 

Николић је раније данас разговорао са васељенским патријархом Вартоломејом који га је примио у Васељенској патријаршији.

 

Нешто раније, Николић је обишао и Аја Софију - ремек дело византијске уметности. У књигу посетилаца Аја Софије је написао: "Како се све у животу мења, мењали су се и господари и корисници ове светиње. Промене покрећу свет".

 

Посету Турској Николић ће завршити вечерас сусретом са гувернером Истанбула Хусејином Авнијем Мутлуом.

 

Првог дана посете, Николић је у Анкари разговарао са турским председником Абдулахом Гулом и председником турске скупштине Џемилом Чичеком, и обишао меморијални центар посвећен "оцу" турске нације Кемалу Ататурку, где је положио венац и уписао се у спомен књигу.

 

Николић и Гул су поручили да је дошло време да Србија и Турска сарађују до последњег атома, а говорећи о турским улагањима у Србију најавили су прави инвестициони бум.

 

У делегацији Србије су и министарка омладине и спорта Алиса Марић, помоћник министра спољних послова Горан Алексић, саветници председника Марко Ђурић, Јасмина Митровић Марић и Предраг Микић.