22(1).jpg

Вести

25.09.2013. - 22:05

Председник Николић у УН

ЊУJOРK - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас да Србиjа очекуjе да наjкасниjе у jануару 2014. године започне преговоре о чланству у EУ и изразио наду да ти преговори неће траjати "предуго или бесконачно".

 
Истовремено, Николић jе нагласио да jе Србиjа споразумима склопљеним уз посредовање EУ показала да жели да заштити српску заjедницу на Kосову и Mетохиjи и да свим житељима Покраjине обезбеди нормалан живот, али да то никако не значи да намерава да прихвати приjем Kосова у УН.
 
Oбраћаjући се учесницима генералне дебате Генералне скупштине УН, председник Србиjе jе истакао да "Србиjа гледа у правцу времена коjе долази и према чланству у EУ".
"Надам се да ћу вас на наредном заседању Генералне скупштине известити о току тих преговора за коjе веруjем да нецће траjати предуго или бесконачно, као и о напретку коjи цће Србиjа континуирано остваривати на свом путу ка пуноправном чланству у EУ", рекао jе српски председник обраћаjући учесницима генералне дебате Генералне скупштине УН.
 
Николић jе апеловао да мандат УНMИK на Kосову остане непромењен, да се броj припадника Mисиjе не смањуjе и да се њене активности оjачаjу.
 
Tакође, рекао jе и да Србиjа подржава деловање Mисиjе EУЛEKС на KиM, али да та Mисиjа, задржаваjући статусно неутрални приступ, треба да настави да помаже да се у "Покраjини граде демократске институциjе, да се поштуjу људска права Срба и других неалбанских житеља, jер су основна људска права jедино њима и угрожена".
 
Николић jе позвао земље чланице УН да подрже Србиjу у напорима да се сазна истина везана за киднаповање и убиjање Срба на KиM коjима су органи вађени и продавани.
"Специjални известилац Савета Eвропе Дик Mарти, сенатор из Шваjцарске доказао jе, а Парламентарна скупштина Савета Eвропе потврдила да су неки од садашњих албанских првака са Kосова и Mетохиjе организовали киднаповања и убиjања Срба коjима су органи вађени и продавани", подсетио jе он.
 
Mи нисмо били у могуцћности да спроведемо судски поступак за те злочине коjи су се десили краjем двадесетог и почетком двадесет првог века, а коjи до сада нису виђени нигде на свету, додао jе Николић.
" Уверени смо и даље да jе у истрагу неопходно укључити и Уjедињене нациjе", рекао jе Николић.
 
Oн се осврнуо и на рад Хашког трибунала, рекавши да jе таj суд "злоупотребио мандат коjи му jе дао Савет безбедности, да jе одмогао у процесу помирења на подручjу бивше Jугославиjе и да jе искомпромитовао идеjу међународног кривичног правосуђа.
 
Говорећи о спољноj политици Србиjе, Николић jе казао да се обнављаjу стара и успостављаjу нова приjатељства у свету и стратешка партнерства на истоку, западу, северу и jугу.
 
Oн jе указао да jе Србиjи поверено председавање OEБС током 2015. године, додавши да jе сигуран да ће то, уз деловање у регионалним инициjативама бити "препорука и за преузимање вецће одговорности у систему УН.
 
Николић jе рекао да jе за нешто више од годину дана мандата посетио скоро све земље с коjима се Србиjа граничи и да jе разговарао с лидерима свих суседних држава и на међународним скуповима, желећи тиме да пошаље поруку да се Србиjа одлучила за регионалну сарадњу и заjеднички рад с комшиjама на решавању проблема коjе делимо.
"Учинио сам, у име Србиjе, гестове коjи су и симболично и суштински показали да желимо да се измиримо с народима коjи живе краj нас. Tи акти, уверен сам, значаjно ће допринети помирењу и исправљању неправди из прошлости", казао jе он, додавши да се сада окрећемо будуцћности и да Србиjа жели да са свим суседима гради добре односе.
 
"Желимо да се повезуjемо новим путевима, пругама и мостовима, заjедно наступамо на светском тржишту, умрежавамо енергетске потенциjале, штитимо животну средину, сарађуjемо у одбрани од елементарних непогода, развиjамо прекограничне проjекте, тргуjемо, ширимо културну, научну, просветну, технолошку и спортску сарадњу", навео jе Николић.
 
Николић jе истакао да Србиjа остаjе привржена Повељи УН, остварењу Mилениjумских развоjних циљева и учешћу припадника Воjске и MУП-а Србиjе у мировним мисиjама УН у свету.
"Oдрживи развоjни циљеви би, по нашем мишљењу, требало да буду глобални по своjоj природи, али примењиви у свим земљама, тако различитим у капацитетима и нивоу развоjа, у приоритетима и политикама. Свакако, у поступку означавања Oдрживих развоjних циљева, приоритетне теме су енергетска ефикасност, обновљиви извори и климатске промене", сматра председник Србиjе.
 
Oн jе поновио да jе Србиjа спремна да у наредом периоду повећа обим свог учешћа у мировним мисиjама УН уз ангажовање jединица и опреме коjа jе стандард националних контигената, али и уз коришцћење могуцћности коjе пружа систем стенд-баj аранжмана УН.
"У складу с нашом политиком заснованом на резолуциjама Савета безбедности, промовисаћемо и учешцће жена у мировним операциjама. Наше ангажовање у мисиjама Уjедињених нациjа и другим мултинационалним операциjама, конкретан jе допринос очувању мира и безбедности у свету", рекао jе Николић.
 
Oн jе упозорио на тероризам као опасност за суштинске вредности УН коjа jе свеприсутна у свету.
"Србиjа прилагођава домаће законодавство како би се злу тероризма стало на пут. Недвосмислено подржавамо Глобалну стратегиjу УН за борбу против тероризма и све резолуциjе Генералне скупштине и Савета безбедности у вези са овим. Србиjа, као жртва тероризма од кога су у неким од напада у моjоj земљи страдали и наjневиниjи - деца - веома добро разуме потребу регионалне и шире сарадње у области антитерористичког деловања", рекао jе председник Србиjе.
 
Kако jе напоменуо, Србиjа jе чланица скоро свих међународних уговора и инициjатива у областима разоружања, непролиферациjе и контроле наоружања и да у потпуности спроводи преузете обавезе.
"Србиjа никад у своjоj историjи ниjе водила агресивни рат, а оружjе коjе има служи jоj само за сопствену одбрану. Уз то, Србиjа никад никоме ниjе представљала претњу, ниjе располагала оружjем за масовно уништење и не планира да таква средства увршћуjе у своj арсенал, коjи jе видљив и проверљив", закључио jе Николић.
 
Николић jе честитао новоизабраном председнику генералне скупштине Џону Вилиjаму Aшу, као и досадашњем председнику Вуку Jеремићу, оцењуjући да jе он "достоjно представљао Србиjу, уз задржавање непристрасности и уз врхунску професионалност" и додаjући да jе "беспрекорно председавао" у овом високом дому у претходних годину дана.
 
ТЕКСТ ОБРАЋАЊА ПРЕДСЕДНИКА НИКОЛИЋА У УН МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА СЛЕДЕЋЕМ ЛИНКУ
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).