11.12.2017

Председник примио акредитивна писма амбасадора Републике Тунис Сеифа Алаха Режеба

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма амбасадора Републике Тунис Сеифа Алаха Режеба.

Фото Тањуг, Зоран Жестић

Пожелевши добродошлицу амбасадору Режебу, председник Вучић је истакао да су дипломатски односи двеју земаља успостављени пре шездесет година и да су Србија и Тунис током година изградили чврсто пријатељство.

Он је изразио захвалност тунишким властима за доследан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и посебно, с тим у вези, нагласио значај подршке у међународним организацијама. Председник Србије је у исто време изразио наду да ће се Тунис успешно изборити са безбедносним изазовима и наставити путем развоја.

Амбасадор Режеб је нагласио да је став Туниса о непризнавању једнострано проглашене независности Косова непромењив. Он је рекао да му је велика част да представља своју земљу у Србији, подсетивши на везе које постоје још из Првог светског рата, када су се рањени српски војници лечили у Тунису. Економски односи су установљени још тридесетих година прошлог века, када је потписан први трговински уговор, те је амбасадор као један од својих приоритета издвојио подстицање економске сарадње и размене. Председник Вучић је изразио наду да ће економска сарадња Србије и Туниса достићи некадашњи ниво и допринети обостраном напретку.

Председник Вучић и амбасадор Режеб су у разговору издвојили неколико области са великим могућностима за сарадњу, попут фармацеутске индустрије и пољопривреде, као и пласмана пољопривредне опреме. Двојица саговорника су изразили интерес да Србија и Тунис имају више успешних примера сарадње какав је инвестиција компаније Кофикеб, која у Пећинцима намерава да отвори погон за производњу аутомобилских каблова са више од стотину радних места.

Председник Вучић и амбасадор Режеб су са задовољством констатовали да већ следеће седмице у посету Србији долази шеф тунишке дипломатије, са надом да ће размена посета на високом нивоу бити учесталија.

Београд,
11. децембар 2017. године