13.06.2018

Председник Вучић обишао радове на изградњи будуће амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи будућег седишта aмбасаде Савезне Републике Немачке у Београду и том приликом положио капсулу у темеље нове зграде.

"Уверен сам да ће ова зграда красити једну од најлепших улица у Београду, Улицу кнеза Милоша, али и да ће бити  сведок важних разговора Србије у којима Немачка игра једну од кључних улога", истакао је председник Вучић и додао да су односи између две државе у прошлом веку били динамични, са успонима и најтежим могућим падовима.

"Ми смо их међусобним разумевањем и поверењем унапредили и они су данас  на највишем нивоу у нашој савременој историји, квалитетни и садржајни", објаснио је председник Србије. Он је рекао да жели да изрази велику захвалност канцеларки Ангели Меркел, која је својом одговорношћу, озбиљношћу и посвећеношћу допринела очувању мира и стабилности у региону, посебно покретањем Берлинског процеса, који Србија подржава.

Председник Вучић је навео  да је Немачка постала први партнер Србије у трговинској размени, највећа земља извозник и највећа земља увозник производа из Србије, али да је Србија спремна за јачање и унапређење билатералне сарадње.

"Надам се да ће то бити и жеља Немачке. Такође смо захвални Немачкој на подршци на нашем европском путу. Србија је уложила велике напоре ка чланству у ЕУ, на унапређењу регионалне сарадње, а рекао бих и показала озбиљност у решавању проблема", рекао је председник Вучић и нагласио да морамо да мењамо, поправљамо и унапређујемо ситуацију у Србији.

"Морамо да саслушамо друге, као што морамо да замолимо друге да саслушају нас. Пре него што доносите одлуке о Србији, ако ништа друго, молимо вас да покажете такво поштовање према Србији да желите да саслушате шта мисли и жели“, закључио је председник Вучић.