Председник Вучић представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини

Вести

13.09.2022. - 19:41

Председник Вучић представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је Првој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву, на којој је представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини.

„Поштовани председниче Народне скупштине Републике Србије,
 
поштовани народни посланици,
 
представници српског народа са Косова и Метохије,
 
ваше екселенције,
 
уважени грађани Србије, 
 
На почетку, захваљујем вам на прилици да говоримо о Косову и Метохији, да говоримо о извештају који сте добили и да макар део терета и брига нашег народа, а које и највиши носиоци власти са собом носе, поделимо заједно са вама, а борећи се за кључно национално питање, за наше Косово и Метохију. Када је нешто за нацију болно, онда томе мора да се приступа одговорно, удруживањем свих друштвених снага и што је кључно, дефинисањем заједничког циља, који ће нас не само обавезивати, већ и подстаћи да, макар по том једном питању, у највећој могућој мери превазиђемо све разлике, и партијске и друге политичке партикуларне интересе. Народна скупштина Републике Србије је право и једино место где се разговор о једном оваквом питању може водити дубински“, рекао је председник Вучић у уводном делу излагања и осврнуо се на нашу стварност и могућности , као и капацитете да се као држава и нација боримо и изборимо за оно за шта тврдимо да нам је најважније. 
 
„Одоговорна и реална политика не може да почива на фантазмагоријама и митовима. Сопствене митове морамо да прилагодимо, разумевајући колики је њихов значај у стварању духа српског народа, разумевајући да без тих митова не бисмо опстајали, али да избегнемо суноврат и опасности, које у прошлости нисмо успели да избегнемо, да не гинемо улудо. Тамо, на Косову и Метохији, и заједничком, и српском, и албанском, треба да пронађемо живот за Србе и Албанце. Све друго води нас ка још једном губитку и новој дози пустих снова које никада нико неће моћи да оствари. Важно је да у политици људима понудимо оно што је реално и што је могуће, да урадимо оно што можемо. Простор је такав да су нам могућности за напредак и велики бољитак веома оскудне, а шансе да одемо у амбис прилично једноставне и, уколико бисмо се служили погрешном политиком, готово извесне“, нагласио је председник и додао да је у својим ранијим обраћањима Народној скупштини износио историјске прегледе политичких прилика на територији данашњег Косова и Метохије, поражавајуће демографске податке о томе како су Срби од јединог народа на том простору постали убедљива мањина, те да је више пута покушавао да објасни какве би биле и економске и демографске последице живљења у сталном замрзнутом конфликту, односно изостанку споразума који би отворио простор за бољу дугорочну сарадњу албанског и српског фактора на Западном Балкану. 
 
Председник Вучић представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је државна политика, када је реч о Косову и Метохији, у претходном периоду вођена између жељеног и могућег, али да су нам могућности често веома оскудне. 
 
„1871. године, непосредно пред стицање независности на Берлинском конгресу, било је 64 одсто Срба на просторима данашњег Косова и Метохије. Највећи део српског живља губимо с почетка двадесетог века. У књизи Александра Растовића Велика Британија и Косовски вилајет можете да пронађете много података, како је и у британском парламенту Едвард Реј 1906. године говорио о ликвидацији и убиству 188 Срба који су живели на Косову и Метохији. До некаквог националног опоравка дошло је од 1921. године, када смо имали 26 одсто, до 1939. године када смо имали 34 процента српског живља на Косову и Метохији. Људи говоре да је то одувек било наше, а то просто није истина. Мењале су се власти, имали смо тамо и амбасадоре и конзуле, али увек је то била борба за територију и за виталне националне интересе између два народа. Оно што је интересантно је да увек постоји значајан утицај иностраног фактора на те догађаје и готово увек би западни фактори, не рачунајући Француску, стајали на позицијама оних који су били против Срба. 1948. године имамо 27 одсто Срба и то се одржава до 1961. године, а онда до 1991. године са 27 одсто пада на 11 одсто. Тај број је до 2000. године пао на 7 одсто, а према последњим проценама креће се између 6,5 и 7 одсто, или око 100.000 Срба који данас живе на територији Косова и Метохије. Уз све тежи живот на Косову и Метохији, посебно за српски живаљ, имали смо и додатни проблем, а то је чињеница да су Албанци демографски победили, јер су били посвећени опстанку и напретку своје нације, све оно што ми нисмо били“, навео је председник Вучић и истакао да историјске токове није увек могуће преокренути, али ни немогуће. 
 
"Желим, као неко ко се заклео над Уставом, као неко ко је добио, у процентима, вероватно највеће поверење гласача откад постоји вишестраначје у Србији, да кажем да, докле год на то будем могао да утичем, Република Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине нити ће одустати од борбе за Косово и Метохију", поручио је председник Вучић. Он је истакао да ће нам боља будућност остати недостижна ако се заглавимо у прошлости и нагласио да се борба за бољу будућност води на два фронта, против противника и против сопствених заблуда. 
 
Председник Вучић је рекао да смо данас изложени значајним безбедносним изазовима иако не постоји вештачко генерисање криза са наше стране, како о томе говоре неки овдашњи неодговорни политичари и медији „у хору са приштинским медијима и политичарима". 
 
Председник Вучић представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Имамо све веће присуство специјалних снага приштинске полиције на северу Косова и Метохије. Опасност је блиска, објективна и озбиљна и о томе најбоље могу да вам посведоче представници српског народа и институција са Косова и Метохије. Србија, наглашавам, ни на који начин није учествовала у генерисању кризе. Ми смо, упркос свему, остали доследно опредељени за дијалог, свесни да је мирно решавање проблема једини разуман начин. Наши војно-полицијски капацитети су десетоструко снажнији него што су били, али оно што је најважније је да поседујемо више памети и мудрости и знамо где су границе озбиљности и одговорности да сачувамо мир и обезбедимо сигурност. Уколико би дошло до било каквог сукоба, била би то катастрофа за целу Србију“, упозорио је председник и осврнуо се на неке од последњих рунди разговора са привременим институцијама самоуправе у Приштини. 
 
„Пре нешто мање од годину дана, 30. септембра 2021. године, успели смо да обуздамо кризу коју је Приштина, као и протеклих седмица, створила по питању регистарских таблица. Тада је постигнут договор о употреби налепница, као привремено решење за таблице обеју страна, чиме смо добили прилику да у миру трагамо за трајним решењем. Међутим, Приштина је једнострано и брутално прекршила тај споразум, 29. јуна ове године, доношењем одлуке о такозваној пререгистрацији КМ таблица на РКС таблице, као и одлуком о увођењу увозно-извозног документа којом је Србе са Косова и Метохије покушала да прогласи странцима на својој сопственој земљи. Важно постигнуће је да смо одбранили право на употребу српских личних карата, што није било могуће раније. Срби сада могу слободно да се крећу и са документима Републике Србије, али то неки не желе да примете“, навео је председник и нагласио да је наша страна покушала да нађе начин да дође до приближавања ставова у вези са хуманитарним и цивилизацијским питањем несталих лица. 
 
„О несталим лицима се и даље преговара. Проблем је у једној реченици која би требало Србију да означи одговорном за насилно исељавање, протеривање, убиства и чињење злочина над лицима на Косову и Метохији, из чега произилази њихов даљи захтев за ратним компензацијама и ратној штети, а Србија осуђена за злочине, чак и злочин геноцида“, подвукао је председник Вучић и нагласио да је кључни проблем што приштинска страна не прихвата статусно неутралан језик докумената. Он је додао да се разговори од 2010. године воде под окриљем Европске уније, а да су најмоћније силе у ЕУ признале независност Косова, као и Сједињене Америчке Државе, које блиско сарађују са Бриселом. 
 
Председник Вучић представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Они прихватају сувереност и државност Косова. Све што би Албанци урадили, они би им рекли да није прави тренутак, метод, није прави начин, али увек ће стати иза њих. И то се неће променити. Не постоји политика која то може да промени. О лицемерју да не говорим, о причи о територијалном интегритету, о чему ћу да говорим и у Уједињеним нацијама наредних дана, где је одједном територијални интегритет постао синтагма светиња, како би се супроставили руском фактору“, казао је председник Вучић, наводећи да се у свим разговорима са представницима западних земаља Србији поручује да ако хоће да иде напред, у будућност, и да припада модерним заједницама, мора да прихвати независност Косова. 
 
"Сваки разговор с њима је питање шта ће Срби да ураде да умилостиве захтеве Приштине. После НАТО агресије 1999. године, они су подстицали интересе Приштине и радили на поделама међу Србима, у шта су уложили стотине милиона евра и долара, правећи медије које треба да унесу раздор међу Србе, како би направили неке нове Србе који ће бити спремни да признају независност Косова“, рекао је председник и истакао да је наш највећи успех то што је сачувано јединство српског народа, јер је то једини начин да сачувамо наше националне интересе. Он је поновио да српска страна поштује све договоре и да је испунила све обавезе. 
 
"Ја не знам како ће све ово да се оконча, али знам да ћу дати све од себе да, чувајући Устав Републике Србије и наше националне и државне интересе, покушамо да што је могуће више компромисних предлога подржимо и да сачувамо мир са Албанцима. Желим да кличем миру, нормалности и напретку. Да ли ћемо успети не знам, а понављам - даћемо све од себе, али ми је сада јасно да то више не зависи само од нас", објаснио је председник Вучић и додао да Приштина покушава да насилно реши одређене ствари. Он је нагласио и да је суштински узрок кризе дијалога системски проблем, а то је да западни свет не жели да поштује Повељу Уједињених нација ни Резолуцију 1244 УН. 
 
Председник Вучић представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Неће да чују за то и кажу да је то прошлост, јер су ствари на терену измениле Резолуцију. Као што видите, када се нешто слично деси у Украјини онда ствари на терену нису измениле поредак Уједињених нација. Њих не занимају ни споразуми који су до сада потписани. Не пада им на памет да врше притисак на Приштину да испуни договорено, пре свега формирање ЗСО. Чисто сумњам да ће се то и десити, без обзира на обећања, осим на нивоу некакве невладине организације", рекао је председник Републике, истакавши да сви државни органи и институције у разговорима са приштинском страном поступају по Резолуцији о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији, усвојеној у Народној скупштини Републике Србије 2013. године. 
 
Председник Вучић је рекао да, када је реч о Косову и Метохији, опет улазимо у кризу за коју не знамо како ће бити решена и замолио представнике земаља Квинте и све друге да поведу рачуна о томе да стрпљење има 10 степеника и да једном дође до краја.  
 
Председник Вучић представио извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Срби тај зулум више не могу да трпе. Не инсистирамо ми на миру зато што смо слабији од некога у региону. Не желим да будем председник који ће да врати  било којој мајци, српској или албанској, дете у ковчегу. Данас, са војним решењем за наше изазове, као пожељном алтернативом, може да рачуна само неко крајње неосетљив, неодговоран и забораван. То значи да као врховни командант немам намеру да нашу децу шаљем у рат, али уколико наш народ буде нападнут, имаћемо довољно снаге да га одбранимо. Данас је тешко сачувати рационалну реч. Право на живот морамо да имамо и ми, Срби, али и Албанци. Када то будемо схватили, моћи ћемо у себи да пронађемо мир и помогнемо да и неки други пронађу мир у себи. Без таквог опредељења биће нам много теже. Такође, желим да саопштим представницима НАТО да је њихова дужност да се старају о безбедности Срба на Косову и Метохији, а не да проводе одлуке приштинских власти. Оно што је важно да кажем је и то да не верујем да је могуће постићи било какав договор са тренутним албанским руководством из Приштине, јер њих интересује само примена силе. Желим да кажем и да су последњих дана јасни покушаји потпуне промене политичке арматуре разговора и преговора о Косову и Метохији од стране међународних преговарача. За њих је много важно да се крећемо ка неформалном признању независности Косова, и тај притисак ће се повећавати из два разлога. Први је тај што нико, чини ми се, не жели отварање неког новог сукоба на Западном Балкану, а са друге стране, такође ми се чини, имају потребу да председнику Руске Федерације избију аргумент Косова из руке, посебно што не могу да објасне како су у складу са  међународним правом извели агресију против Србије и СРЈ, а не заборавите, то су извели без одлуке Савета безбедности УН, без било каквог правног акта, дакле једна брутална агресија на суверену земљу која није ушла на територију неке друге земље. Водимо оштру борбу за очување наших националних интереса па смо тако дошли до 7 нових повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и сада имамо више земаља које не признају Косово као независну земљу него оних који ту независност признају. У бајке не верујем, али верујем у реалан и рационалан приступ. Мој посао је да захвалим нашем народу на Косову и Метохији што је издржао све притиске и нападе, бранећи Србију и не само Србију, чувајући образ и свету, чувајући међународни правни поредак и Повељу УН. Једнога дана, ма колико да је данас неизвесно, остаће запамћено да је један мали, слободарски народ, у срцу Европе, па макар био и усамљен, штитио поредак Уједињених нација. Србија ће чувати себе једино тако што ће да брани међународно јавно право, међународни правни поредак и на томе морамо да будемо истрајни. Живела Србија!“ 
 
Београд, 
13. септембар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).