toma_nikolic_li_kecijang_pok_0209.jpg

Вести

02.09.2015. - 13:12

Премијер НР Кине прихватио предлог председника Николића да се пређе на нову фазу економских односа и да кинеске компаније почну да улажу у производњу у Србији, што ће донети нова радна места.

Београд, 02. септембар 2015. године - Председник Републике Томислав Николић четвртог дана посете Кини састао се са председником Владе НР Кине, Ли Кећијангом.

Председник Србије се захвалио премијеру Кине на изузетном гостопримству и изразио осећање поноса што два победничка народа заједно прослављају седамдесет година победе над фашизмом. Он је истакао да војна парада није демонстрација моћи, већ порука да се тај стравичан злочин више никада не понови. „Наши билатерални односи су изванредни. Сада је право време да ти односи, посебно у области економије, достигну нову фазу у којој ћемо заједно улагати у изградњу фабрика. Те фабрике ће извозити на трећа тржишта производе направљене у Србији. Мени је најважнији циљ да запослим Србију, а
ваша помоћ је у остварењу тог циља драгоцена“, нагласио је председник Николић. Он је предложио председнику Владе Народне Републике Кине Ли Кећијангу да се још једном размотре услови финансирања пруге Београд – Будимпешта и указао на важност изградње пловног пута Морава – Вардар. „То је пројекат који ће дати снажан импулс унапређењу не само српско-кинеских односа, већ и односа Европе и Кине и у складу је са пројекцијом „Новог пута свиле“ председника Си Ђипинга“, нагласио је председник, истакавши вишеструке предности тог пловног пута.

Председник Николић је истакао посвећеност Србије евроинтеграцијама, нагласивши да је Србија потпуно спремна за пуноправно чланство у Европској унији. Међутим, уколико се на том путу као услов појави признавање Косова и Метохије, то ће бити непремостива препрека, нагласио је председник Србије. Он се захвалио премијеру Кине на принципијелној подршци територијалном интегритету Србије и постизању договора путем дијалога. „Србија је суочена са иницијативом приштинске администрације да поднесе захтев Унеску да се српска културна баштина на Косову прогласи косовском. Подсећам Вас да је велики број манастира на Косову и Метохији уништен током албанског погрома 2004. године. Уколико та иницијатива буде прихваћена, српска културна баштина стара између шест и девет векова биће потпуно уништена“, подвукао је председник Србије.

Председник Владе Кине се захвалио председнику Србије на великом доприносу у унапређењу билатералних односа и прихватио његову идеју да економски односи две земље уђу у нову фазу. „Ми ћемо подстаћи кинеске компаније да улажу у производњу у Србији и спремни смо да подржимо све пројекте које предложи српска страна. Ми желимо активно да учествујемо у обнови Србије“, нагласио је Ли Кећијанг. Он је поновио да је кинеска страна спремна да подржи и нове пројекте и компаније које би у њима учествовале. Он је изразио спремност да кинеска страна поново размотри услове финансирања пруге Београд-Будимпешта на основу иницијативе председника Србије. Што се тиче питања Косова и Метохије, Кина подржава постизање договора кроз компромис и у обостраном интересу. „Ми разумемо напоре Србије да очува своју територију, свој народ и културну баштину и зато смо спремни на дијалог по том питању. Нама је веома важна стабилност у региону и поштујемо вашу жељу да будете пуноправан члан Европске уније. Ми желимо да заједно имамо конструктивну улогу у очувању светског мира“, нагласио је председник Владе Кине.

Председник Републике Србије и председник Владе Народне Републике Кине разговарали су и о предузећима ФАП Прибој, Застава Крагујевац, РД центру, ЗТЕ у Београду, Хуавеи (кинеској паметној кући) у Крагујевцу и индустријском комплексу за прераду пољопривредних производа у Шумадији, као првом од десет истоветних пројеката у Србији.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).