Вести

18.07.2014. - 11:46

РТС: Интервју са председником Николићем

Србија је успела да на донаторској конференцији окупи међусобно супротстављене организације и државе, истакао је председник Србије Томислав Николић. Указао је да је однос ЕУ према Србији јасан знак да је Србија на европском путу. Ако средимо државу, онда је свеједно када ће нас примити у ЕУ, указује председник. Николић је у интервјуу за РТС рекао да је рачунао на традиционално пријатељство Србије и Француске када је у Паризу замолио председника Француске Франсоа Оланда да та земља буде покровитељ конференције.

Империје отишле у прошлост

Говорећи о спорној изјави Реџепа Тајипа Ердогана, рекао је да турски премијер припада једној мало екстремниијој струји која сматра да Турска још није стигла на место које јој припада.

"Србија Турској није ништа крива. Ја сам затекао добре односе са Турском. Нисам их кварио, Покушавао сам да учврстим те везе, да их продубим", рекао је Николић.

Истакао је да је на Балкану Турска некад била и оставила трагове, али да ми са Турском желимо да сарађујемо.

"Тензије не доносе добро. Ја сам прекинуо трилатералу. Председник Гул ме је звао 15. фебруара на Дан државности и мој рођендан и честитао ми је. Ја таман то заборавим, а онда ме подсете неком новом изјавом", рекао је Николић и нагласио да су империје отишле у прошлост.

Успешна спољна политика

Николић је рекао да ће председник Путин доћи у Београд 21. октобра, на његов позив, на обележавање Дана ослобођења Београда. Рекао је да је Путина позвао и следеће године на прославу победе над фашизмом.

"Исто тако радо путујем на Запад и разговарам са представницима Африке и арапског света", рекао је Николић поредећи српску спољну политику са оном из времена Тита.

Ја се не стидим да кажем да је то била добра спољна политика, истиче Николић.

Овде можете погледати/преузети емисију Интервју

"Мислим да Француска ужива углед и на Истоку и на Западу. То је држава умерене политике, старе дипломатије, са много пријатељстава у свету које је створила тако што се одрекла колонијализма и оставила народима да сами одлучују о својој судбини", објаснио је Николић.

Рекао је да је затражио од француског председника да конференција буде одржана за Хрватску, БиХ и Србију, што је Оланд прихватио као изванредну идеју.

"Али је после говорио само о БиХ и Србији, као што је то јуче био случај на донаторској конференцији", рекао је Николић истичући да су му хрватски званичници рекли да ће они покрити штету из других фондова, а да ће конференција бити организивана само за БиХ и Србију.

Николић је рекао да је, у међувремену, затражио и подршку генералног секретара УН, који је рекао да ће Уједињене нације свакако пружити подршку и позвати своје чланице на конференцију.

"Затим сам морао да пишем председницима држава ван ЕУ, да кажем да је то молба Србије и да би требало цео свет да учествује. И јуче сам био поносан, јер су говорници са свих страна света говорили најлепше о Србији", указао је Николић.

Истакао је и да му је јуче председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић пред високим званичницима ЕУ захвалио зато што је првобитна идеја била да учествује и БиХ.

Председник је рекао да је донаторска конференција била диван скуп солидарности са народом који је страдао и са Србијом која је то заслужила понашањем и актуелном политиком.

"Тешко је и милион евра скупити у овој несташици и кризи. Ми трчимо да отворимо и ставимо камен-темељац и кад неко инвестира два милиона евра", истакао је Николић.

Председник је нагласио да је веровао да би на идеји о конференцији требало ујединити ислам и хришћанство. Николић је нагласио да је процена штете потпуно реална, у складу са међународним правилима и да је као таква прихваћена.

Србија има пријатеље у целом свету

Говорећи о успеху конференције, председник је указао да ниједна држава није успела да окупи на једном месту тако супротстављене организације и државе.

"И чак сам им и јуче рекао: 'Ви имате међусобне спорове, али хвала вам што сте дошли у ову салу заједно. То је знак да су ти ваши спорови бесмислени пред нашом невољом, да сте се ујединили решавајући обичне невоље које државе и организације треба да реше тако што ће да уђу у собу и изађу са решењем'", објаснио је председник.

Навео је да је то резултат политике коју "није изградила само актуелна власт, већ генерације пре нас "и да Србија има пријатеље у целом свету.

"Ја мислим да је то најорганизованији скуп у историји, јер је прошло веома мало времена. Тим пре што је Европа имала изборе", подсетио је председник.

Николић је навео да ће финални резултат о прикупљеним средствима бити прослеђен из ЕУ, али је рекао да верује да Србија неће морати да врати стотине милиона евра.

"То је нешто на шта никада нисмо рачунали и што никада нисмо очекивали, нешто што је божји дар. Али и сва та преусмеравања, не само грантови, већ и кредити које не бисмо имали право да искористимо. То су ти јефтини кредити за које никада нисмо били способни, све је то поклон зато што се ми задужујемо по високим каматним стопама", рекао је председник.

Свет има поверења у Србију

Указао је и да су све међународне организације које нас процењују показале целом свету да имају поверења у нас.

"Мислим да је овај однос ЕУ према Србији, јасан знак да је Србија чврсто на европском путу. Ту се више не поставља питање и мислим да је однос других држава јасан знак да разумеју жељу Србије да буде у ЕУ, а да не прекида изванредне односе са другим земљама", рекао је председник.

Говорећи о контроли трошења новца, Николић је рекао да су и у прошлости грађани имали прилике да покажу солидарност и да су многе владе издвајале средства за елементарне непогоде, али да постоје докази да новац није потрошен онако како је намењено.

Како је рекао, за шест месеци биће одржана нова конференција са два циља, да се утврди како је потрошен прикупљени новац и да се види колико је још новца потребно да би се посао комплетно завршио.

"Све што је грађено у последњих двадесет, тридесет година, то може да се поправи. Оно шта је грађено одавно, то мора да се гради ново, али да се направи тако да више нико не размишља да ли треба правити нове куће ако буде поплава", рекао је председник.

Како је истакао мора да се сарађује много више него до сада. "Посебно мислим на ток Саве. Ми морамо сви од извора до ушћа да будемо свесни да је то наша река и да је одбрана од Саве наша заједничка одбрана", рекао је Николић и указао да је проблем зближио и земље у региону.

Међутим, рекао је да се показало и оно на шта су нас упозоравали у Европи, а то је да нисмо довољно спремни и да морамо много да уложимо у превенцију, да унапредимо цивилну заштиту и да имамо одговарајућу опрему.

Указао је да би у једном граду, можда Обреновцу, требало подићи споменик донаторима јер је солидарност са народом Србије била велика.

"Ја ћу предложити Влади да на тендеру усвојимо једно идејно решење, које симболизује трагедију и солидарност коју су грађани света показали са БиХ и Србијом и да то остане у наслеђе", рекао је Николић.

Указао је и да је новац од донатора поклоњен и да не сме да се разбацује.

"Ја мислим да би требало основати министарство за обнову. Министарство у које би ушли сви стручни људи у Србији и које би се раширило на терену, као и у евроинтеграцијама. У пет министарстава се нешто решава", рекао је председник.

Указао је да је велики посао обављен, али да смо сада сви на испиту.

Косово - проблем који континуирано решавамо

Говорећи о регионалном самиту у Дубровнику на којем је била и немачка канцеларка Ангела Меркел, Николић је рекао да је она по природи ствари најодговорнија у ЕУ и да се од ње очекује да чујемо истину.

Председник је истакао да је реч о веома добром скупу, али да увек има проблем кад иде на такве скупове, зато што су обавезни за председницу привремених институција из Приштине Атифету Јахјагу.

"Ту дилему сам себи одавно разрешио. Нећу себе да лишим тога да кажем на том скупу шта мислим, а издржаћу да слушам шта говори представница која каже да долази у име независног Косова и коју већина тако прихвата", рекао је Николић.

Навео је да је данас то слика и Европе и света и да ми у томе морамо да се снађемо, да не наљутимо оне који су признали Косово, а да не дамо оно што је наше.

"Ја мислим да је то и госпођа Меркел добро схватила и нисам имао никакав притисак на ту тему. Она је веома позитивно осталима говорила о Србији, о томе шта смо урадили. Има тема о којима је бриљантно обавештена, а на понешто сам морао да јој скренем пажњу", рекао је Николић.

Објаснио је да се на таквим скуповима не говори о чланству Косова у УН зато што ту сви чине уступак.

"Где год се појави председница Косова, ми се сви лишимо својих функција. Ту тему избегавају сви јер је о тој теми незгодно говорити", рекао је Николић.

Указао је да више од 90 одсто светских држава не би никада признало ниједну отцепљену територију као државу да није притисака. Навео је да је, када је реч о Косову, учињен преседан и да се "сад чешкају по глави" они који су га учинили.

Поручио је и да је тема разговора живот на Космету, који под надзором ЕУ мора да буде уређен тако да грађани имају могућност за запослење, мир и безбедност.

Говорећи о заједничкој спољној политици ЕУ, Николић је рекао да је питао како то да, када је реч о Косову, пет чланица ЕУ не следи ту политику.

"Која је санкција према њима? Ако могу да буду у ЕУ а да не признају Косово, можемо и ми да уђемо у ЕУ а да не признамо Косово као независну државу", рекао је Николић, наводећи да ће то бити наш стални проблем који ћемо у континуитету морати да решавамо.

Став Србије према украјинској кризи 

Када је реч о ставу Србије према украјинској кризи, председник је објаснио да су ту у игри економија, монопол, тржиште, на шта Србија нема утицаја. Рекао је да је некада Русија тржиште, а Западна Европа испоручилац, а некада обратно. Упоредио је ситуацију са сукобом царевина.

"И онда сам ја рекао. Србија је била под Римским царством, Византијом, Османским царством, Наполеон је владао нашим територијама. Нестала су сва царства, а Србија је остала. Русија је царевина која се и данас тако понаша. Али и ЕУ почиње да добија облике царевине", каже Николић.

Запитао се шта би значила победа Русије над ЕУ и обрнуто.

"Ако можете да кажете да смо ми у Европи уједињени да имамо исте циљеве, то има и тај народ у Русији. Шта је ЕУ ако јој Русија није у најмању руку најбољи сарадник", упитао је Николић.

Председник мисли да не би требало грађанима Србије обећавати брзо учлањење зато што Европска унија уопште није спремна да разговара о проширењу у скорије време.

"То је добро да размислимо на други начин, да не губимо стара тржишта, да покушамо да договоримо с Русијом да нам део преференцијала остане ако будемо у ЕУ. Да договоримо да ЕУ не прави превише проблема ако имамо специјалне односе са Русијом. На тај начин да разговарамо са ЕУ, да се отимају о нас, али да нам не почупају руке", рекао је Николић.

Навео је и да су земље које су брзо примљене у ЕУ проблем за Србију због европског искуства са њима, јер Европа више неће да решава туђе проблеме.

"Нама и то одговара. Мислим да нећемо провести време спавајући или у нереду. Средићемо државу. Ако то урадимо тако да Европа буде задовољна, да смо ускладили правила и понашање са њиховим нормама, онда је свеједно кад ће да нас приме. Онда ће од њих да зависи", рекао је Николић.

Влада и председник складно функционишу

Говорећи о наводима да се његови и ставови премијера Александра Вучића разликују, Николић је рекао да би волео да му неко укаже на ту разлику.

"Рецимо изјава о БиХ. То је заједничка изјава Александра Вучића и моја. Потпуно договорена. И ми говоримо исто о БиХ", рекао је председник.

Навео је да, када то некоме одговара, медији који се нису помирили с чињеницом да је он победио на изборима, ваде реченице из контекста.

"Кад неког толико нападате, изврћете руглу и понижавате, народ стаје на његову страну. Да ли сам пронашао неку истину у томе што су писали? Нисам. Да ли су се постидели? Нису. Да ли их је ико питао зашто лажу? Није", рекао је председник.

Указао је да Влада има тежак и одговоран посао, а да председник представља земљу.

"Наравно, начин избора му даје одређени ауторитет. Сви председници пре мене су то користили да воде владу", рекао је Николић наводећи да он то није хтео.

"То је наша Влада. Изабрана је огромном већином гласова. Кад бисте присуствовали разговорима у четири ока, видели бисте где се слажемо а где не, али то су наше приче одувек", рекао је председник.

Указао је да за сада то све функционише и да и људи у свету са којима Србија долази у контакт то исто осећају.

Како је рекао, покушао је да укаже Савету за штампу да је бесмислено то што неки медији раде, "али тамо седе људи који су се спрдали с насловом у новинама 'Пече ракију док се Србија дави'".

Истакао је да би њега било срамота да се тако понаша и да тако нешто напише, али је рекао да постоје новинари у Србији које то није срамота.

Реформе морају да се спроведу

Када је реч о реформским законима, председник је указао да је Србија економски заостала и да реформе морају да се спроведу. Рекао је да је свака власт рачунала да ли може да издржи до краја мандата и да су се зато задуживали.

"Александар Вучић не може више да задужује Србију и пред њим је тешка одлука. Реформе доносе боље, али ће у старту донети тешкоће", рекао је Николић.

Указао је да је Србија кредитима обезбеђивала кредите и плате које нисмо зарађивали. Међутим, указао је да смо тим новцем обезбеђивали да људи преживе, а да нисмо куповали бродове и јахте.

"Ако је ММФ тако ригорозан да тражи 40 одсто смањење пензија, треба да зна да понекад три генерације у кући живе од једне пензије", указао је председник.

Како је рекао, Србија је захваћена светском кризом, а не својом и са Србијом мора много озбиљније да се разговара.

"Нисмо у ропском односу, не намећемо се никоме, не очекујемо сламку спаса од било кога. То је предност наше спољне политике у којој нас свако разуме и цени", рекао је Николић.

Указао је и да синдикална борба није опозициона борба, и да је реч о борби да се помогне ономе ко је на власти да радници имају посао и да живе боље.

Поручио је да је Вучић млад, амбициозан, способан и одлучан, и да ће морати да спроведе реформе, или га неће бити у политици.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).