tan2017-10-29_101329247_0.jpg

Вести

29.10.2017. - 11:21

Састанак председника Вучића са председником Републике Српске Милорадом Додиком

Председник Републике Србије сусрео се данас са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

После састанка са Додиком одржана је заједничка прес конференција.
Два председника су разговарала о ближем инфраструктурном и економском повезивању РС и Србије а председник Вучић је најавио да ће на предлог Додика бити одржана седница Високог савета за сарадњу са РС. "Председник Додик је рекао да је најважнија жила куцавица за РС да се заврши аутопут до Бањалуке, преко Добоја, затим Шамца, Брчког, Бијељине, од Београда", напоменуо је Вучић и додао да је за Србију то лак задатак, јер остаје само део поред Кузмина, односно неких 17, 18 километара аутопута. "Понудио сам да помогнемо и до Бијељине", додао је председник Вучић рекавши да је Србија заинтересована за ауто-пут који би ишао преко Вишеграда.
На прес конференцији после разговора с председником Републике Српске Милорадом Додиком председник Вучић је обавестио и да је надлежна комисија почела да ради на предлогу установљења или потпуног разграничења са Босном и Херцеговином, како би до краја године покушали да утврдимо границу између две земље.
Он је такође рекао да је састављен тим људи који који ће у Србији и Републици Српској почети да ради на тексту Декларације о опстанку српског народа. У тиму ће из Србије бити декан Филолошког факултета у Београду проф. др Љиљана Марковић, декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, професор Правног факултета Мирко Васиљевић и председник Матице српске Драган Станић. Поред њих, у тиму ће бити још неколико лигнвиста, стручњака за славистику који ће заједно радити на тексту, додао председник Вучић. "Разговарали смо о Декларацији, као општем правном акту за који смо се договорили да буде важан камен у нашем будућем деловању и саставили смо тим истакнутих људи који већ почиње да ради у Србији и РС", рекао је председник Вучић.
Председник Србије је упознао данас председника Републике Српске Милорада Додика и са разговорима које је Србија имала са представницима ЕУ, САД и Русије. "Замолио сам председника Додика да учини све што може да се упозна европски пут, да се снажније и храбрије крене у реформе. Разговарали смо и о даљој подршци Србије РС, културним везама које нас спајају и које морају бити још чвршће", рекао је Вучић. Он је указао да постоје датуми које Србија и Српска морају заједно да обележе јер се у 2018. и 2019. години обележавају важни датуми за Србију - 100 година од победе у Првом светском рату, 2019. године и 800 година од успостављања прве спрске Архиепископије на челу са Растком Немањићем, Светим Савом. "Много тога заједнички морамо да обележимо и повезујемо један народ у духовном и културном смислу", рекао је Вучић.
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да су председник Србије Александар Вуцић и он потврдили одлучност да се на Балкану сачува мир. Додик је истакао важну улогу Србије у регионалној стабилности, као и у безбедносним апсектима и да је добио уверавања Вучића да Србија жели доминантно мир у региону. Упознао је председника Вучића са све гором ситуцијом у БиХ. Додик је посебно изразио сумњу да ће подаци о попису бити исценирани, због чега је РС против њиховог објављивања, али то утиче на пут БиХ према ЕУ. БиХ може да функционише само на основу Дејтонског споразума, и то je прихватљиво, све остало није, рекао је Додик наводећи да се РС залаже за дијалог. Додик је рекао да очекује помоћ Србије и да неће ништа сем гаранција Дејтонског споразума. Од високог представника очекује извештај о раду, и за Београд, јер су Србија и Хрватска гаранти Дејтона.
Додик је рекао да су теме данашњег разговора биле и заједницки пројекти, од којих је на мосту Љубовија - Братунац Србија испунила све своје обавезе, док БиХ то није. "То је велики пројекат који деценијама чека", рекао је Додик и захвалио Србији и председнику Вучићу на помоћи и средствима. Оценио и да је напредак Србије сваким даном све видљивији.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).