Састанак са командантом Националне гарде Охаја

Вести

08.09.2022. - 16:37

Састанак са командантом Националне гарде Охаја

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Џоном Харисом и том приликом му уручио Орден српске заставе другог степена за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава. 

"Част ми је и задовољство да у име Србије команданту Националне гарде Охаја генерал-мајору Џону Харису, официру са импресивном војничком каријером, који се показао и доказао као искрени пријатељ Србије, доделим једно од највиших државних признања", рекао је председник Вучић и истакао да је генерал-мајор Харис на дужности команданта Националне гарде Охаја личним залагањем значајно допринео јачању партнерства, пријатељства и поверења између наших оружаних снага, што истовремено пружа снажан подстицај развоју свеукупних односа Србије и САД. Он је навео да је прошле године обележено 15 година узајамне и успешне сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја кроз Програм партнерства.
 
Састанак са командантом Националне гарде Охаја

Фото: Танјуг / Милош Миливојевић

 
"Високо ценимо подршку и помоћ наших партнера у оквиру пројекта даљег развоја и јачања капацитета базе Војске Србије Југ код Бујановца, сарадњу у области сајбер безбедности, војне медицине, припрема за учешће у мултинационалним операцијама, хуманитарног разминирања, верске службе у оружаним снагама и употребе оружаних снага у ванредним ситуацијама", казао је председник Вучић и посебно захвалио Националној гарди Охаја на донацији војном здравству Србије у борби против ковида, од 500.000 долара, за набавку скенера и рендген апарата, као и на дугогодишњем ангажовању те Гарде у пројекту хуманитарне асистенције у оквиру којег је реновиран низ основних школа и вртића у Сокобањи, Лапову, Прокупљу, Прањанима и Краљеву. 
 
Састанак са командантом Националне гарде Охаја

Фото: Танјуг / Милош Миливојевић

 
Председник Вучић је истакао да је срећан што, после свега тешког и трагичног кроз шта смо прошли 1999. године, обнављамо пријатељство које смо створили у Првом и Другом светском рату.
 
"Национална гарда Охаја је управо у томе имала важну улогу. Генерал Харис је увек био спреман да саслуша наше молбе, примедбе и добро разуме потребе Србије. Он је један од људи који је одликовање заслужио својим радом, трудом и ангажовањем", закључио је председник. 
 
Састанак са командантом Националне гарде Охаја

Фото: Танјуг / Милош Миливојевић

 
Генерал-мајор Џон Харис је, захваљујући на Ордену, пренео поздраве гувернера Охаја Мајка Дивајна.
 
"Велика је част да примим овај орден. Посебно ми је част што сам га од Вас примио, од човека који неуморно ради како би омогућио да овај свет постане бољи за све нас", рекао је генерал-мајор Харис и додао да се поверење  „заслужује у капима, али може да се изгуби у изливима и потоцима“, те да он жели да настави да ради на јачању поверења „кап по кап“.
 
Београд,
08. септембар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).