krecman_velika.jpg

Вести

16.04.2018. - 23:22

Састанак са премијером немачке покрајине Баден Виртенберг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са премијером немачке покрајине Баден Виртенберг Винфридом Кречманом.

Председник Вучић захвалио је Кречману што је у Београд довео делегацију од сто привредника, што, како је рекао, говори о подршци коју пружају Србији, али и о њиховој заинтересованости за будућност наше земље.
 
Он је навео да је само трговинска размена са покрајином Баден Виртенберг достигла прошле године 602,4 милиона евра, што је повећање од 12,6 одсто.
 
„Овде су велике компаније из те покрајине, попут „Bosha“, али у Панчево долази „CTF“, уложиће 160 милиона евра“, рекао је председник Вучић на прес конференцији са Кречманом, уз опаску да нама исто тако требају и стотине малих фирми низ Немачке које би улагале у Србију, те да због тога морамо даље да радимо на томе да услови за улагаче буду што повољнији.
 
Премијер Баден-Виртемберга Винфрид Кречман рекао је  да су, иако Србија „заслужује поштовање“ за оно што је до сада постигла, још увек неопходне реформе пре свега у области владавине права и правне сигурности, да би немачке компаније, а посебно мала и средња предузећа, могле да послују у Србији.
 
„Важно је да мала и средња предузећа имају добре послове зато што су управо она кичма наше привреде, она остварују 75 одсто наше економске снаге“, рекао је Кречман на конференцији с председником Србије Александром Вучићем.
 
Он је навео да је сарадња Србије и Баден-Виртемберга добра, и као пример навео мешовиту комисију Баден-Виртемберга и Србије у оквиру Европске стратегије за дунавски регион. Према његовим речима, та Стратегија је сигнал за сарадњу држава дуж Дунава и има „симболичну снагу“.
 
Кречман је рекао да је у Србији да би помогао у процесу придруживања ЕУ.
 
„Србији је место у ЕУ, у то сам убеђен“, навео је премијер Баден-Виртемберга.
 
„Да би предузећа показала већи интерес за нашу земљу, морамо да смањујемо бирократију, да обезбедимо лакше оснивање фирми,  већу подршку за инфраструктурне пројекте“, рекао је председник Србије Александар Вучић.
 
Како је навео, посебно су разговарали о дуалном образовању,  јер без тога не можемо да размишљамо о новим инвеститорима.
 
„Хоћу да се захвалим Кречману на подршци европском путу, радићемо посвећено и борићемо се да достигнемо стандарде ЕУ, зато смо и говорили о свим питањима које Србија мора да покрене“, додао је председник Вучић.
 
Како је рекао, очекује да ове године достигнемо пет милијарди евра трговинске размене и навео да ће Немачка бити за три године партнер са којим ће Србија остваривати 20 одсто укупне трговинске размене са светом.
 
Додао је да немачке фирме запошљавају 44.619 радника у Србији и да очекује да ће их бити више од 50.000.
 
"Јасно је да је Немачка буквално кључна земља за Србију“, рекао је председник Вучић и додао да бројке о томе говоре.
 
У том смислу је указао и да расте број туриста из Немачке, да их је претходне године било 78.300, што је повећање од 12,3 одсто, од којих је 23.000 дошло бродом. Истакао је да верује да та цифра ове године може премашити и 100.000 немачких туриста.
 
Председник Вучић је рекао да су разговарали и о пројектима везаним за Дунавску стратегију, заштити животне средине, и навео да у тој области прилично заостајемо, али смо имали обавезу да прво спасавамо земљу од банкротства.
 
Председник Србије указао је да три године  за редом имамо суфицит у буџету, чиме се не могу похвалити многе европске земље, али и подвукао да имамо много тога да научимо од немачке покрајине Баден Виртемберг.
 
"Не стидимо се да кажемо да смо спремни да учимо од вас", рекао је председник Вучић и пожелео гостима из Немачке добродошлицу уз позив да долазе чешће и да се осећају као код своје куће.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).