tan2018-9-6_185937752_0.jpg

Вести

06.09.2018. - 22:15

Састанак са секретаром Сједињених Америчких Држава за трговину

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са секретаром Сједињених Америчких Држава за трговину Вилбуром Росом.

Председник Вучић је, након састанка са секретаром Росом, истакао да Србија неће одустајати од великих пројеката и великих снова, како би била што успешнија, богатија и снажнија, без обзира на критике. Он је оценио да Меморандум о разумевању и сарадњи у области инфраструктуре, који су потписали потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот, отвара врата за ближу сарадњу са САД, као и за долазак још већег броја улагача из те земље.

Председник Вучић  је захвалио америчком секретару што је дошао у Београд, рекавши да то представља велику част за нашу земљу.

"Много брзо можемо очекивати учешће америчких компанија у изградњи инфраструктурних пројеката као што су Моравски коридор или пут Ниш-Плочник-Приштина", изјавио је председник  Вучић додајући да остаје да се одабере пројекат. Он је подсетио  да је у првих седам месеци ове године трговинска размена Србије са САД достигла 417 милиона долара, што је 38,1 одсто више него у истом периоду прошле године.

"Похвалио сам се чињеницом да Србија има најбољу трајекторију пада јавног дуга, и то не само у региону, већ и шире. Сви у региону имају увећање, а ми смањење јавног дуга. Наставићемо с тим и почетком идуће године очекујемо да буде најнижи јавни дуг у региону, испод  48 одсто БДП-а", рекао је председник Вучић и подсетио да је  Србија трећу годину заредом остварила суфицит у буџету, и да је, не рачунајући Ирску у којој делују велики амерички концерни, наша земља друга у Европи по нивоу раста у првих шест месеци, са 4,9 одсто раста.

Председник Вучић је нагласио да је за нас важно да побољшамо економске односе са САД, где има 6,6 милиона слободних радних места, а 6,2 милиона људи који траже посао и пренео да му је амерички секретар Рос  дао идеју коју планира да спроведе, а реч је о сертификатима и дипломама.

"Рос је рекао да је погрешно ако желимо да цела земља завршава колеџе, јер тада држава не може да функционише, јер нема ко да ради важне послове. Предложио је да се направе сертификати који би били исти као дипломе, да се на тај начин ода поштовање према онима који ће да раде важне послове без којих не може да се живи. Швајцарска, Аустрија и Немачка, кроз дуално образовање, то већ спроводе у Европи", рекао је председник Вучић.

Државни секретар САД за трговину Вилбур Рос је  рекао  да ће присуство америчких компанија помоћи да се подржи чланство Србије у ЕУ и подсетио да су неке од водећих компанија те земље већ присутне у Србији. Он је додао да је разговарао са члановима Америчке привредне коморе у Србији, као и да су америчке компаније водеће у креативности, дигиталним технологијама, бизнис пракси и транспарентности у уговарању и финансирању и да обезбеђују најквалитетније пројекте и најнапредније услуге и приозводе.

"Унапред се радујемо да и даље будемо укључени у рад са Владом и америчким компанијама док шире своје пословање у Србији", изјавио је секретар  Рос и истакао  да је познато колико су стручни кадрови у Србији  као и да је позната стратешка позиција Србије, с обзиром на то да  је на раскршћу путева Европе и Азије.

"Имате прелепу земљу, дивну храну и богату историју. САД се унапред  радују што ће имати дуго и успешно партнерство са Вама и народом Србије", закључио је секретар  Сједињених Америчких Држава за трговину Вилбур Рос.

Београд, 06. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).