13.10.2017

"Србија подржава све што може да допринесе помирењу на Западном Балкану" Састанак са гeнeрaлним сeкрeтaром Нoрдиjскoг сaвeтa министaрa Дaгфином Хејбротеном

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас генералног секретара Нордијског савета министара Дагфина Хејбротена, са којим је разговарао о предностима нордијског модела јаке регионалне сарадње, као и о могућности да тај начин повезивања послужи као пример Западном Балкану, макар у одређеним областима сарадње.

Хејбротен је нагласио да су нордијске земље, као мале по броју становника, препознале предности заједништва и да су, иако не увек лако, нашле начина да створе одређени ниво интеграције и прекограничне мобилности, која је створила услове за изузетан економски развој. Он је понудио да то искуство буде подељено са Западним Балканом, нагласивши да је, осим економског напретка, нордијски модел сарадње довео и до великог поверења међу народима.

Председник Вучић је рекао да Србија подржава све што може да допринесе помирењу на Западном Балкану, стабилности региона, као и његовом напретку, подсетивши да се залаже за јаче повезивање западнобалканских народа кроз стварање регионалне економске зоне.

Председник Вучић је изразио захвалност државама чланицама Нордијског савета за подршку европском путу Србије.

Фото Тањуг, Драган Кујунџић

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 13. октобар 2017. године