kumanovo(1).jpg

Вести

28.10.2012. - 00:00

Сто година од Кумановске битке

КУМАНОВО - Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да је обележавање Кумановске битке порука мира и сећање на цивилизацијски преокрет Балкана, Европе и света.

"Обележавање стогодишњице Кумановске битке је порука мира, сарадње и разумевања који Србија и Македонија шаљу региону и васчелом свету. Зебрњак је место које нас спаја" поручио је Николић на централној свечаности поводом обележавања стогодишњице Кумановске битке на брду Зебрњак.

 

Председник Србије је истакао да је та победа после више од пет векова омогућила српској војсци да преузме контролу на Косметом и уђе у Скопље, краљевску престоницу Србије из 14. века.

"На овом месту су пре једног века, 23. и 24. октобра узлетели младост, снага и љубав и на месту попришта славног историјског боја данас стојимо ми, 'с поносом испуњени потомци весника слободе'", рекао је Николић и додао да је на месту Зебрњак пре 100 година пресуђена судбина Отоманског царства.

 

"Испуњени поносом, потомци весника слободе, стојимо на Зебрњаку, месту где је пресуђена судбина Отоманском царству", рекао је председник Николић.

 

Николић је рекао да о значају Првог балканског рата у националној свести сведочи то што се на мобилизацију одазвало више људи него што је позвано, нарочито из Босне, Далмације и Војводине.

"Од три милиона, 402.000 људи је стављено под шајкачу и пушку", подсетио је Николић.

 

Он је нагласио да је данас циљ Србије улазак у ЕУ и да је на том путу доста учињено.

"Добићемо битку коју водимо против криминала и корупције, безкомпромисно ћемо спровести до краја бројне реформе које су у току", нагласио је Николић и оценио да Србија нема чега да се стиди из своје прошлости.

 

Председник Србије је указао да 100 година након велике војне победе, Србија бије другачије битке са једнаком историјском тежином.

"Идемо у сусрет својој европској будућности уз очување територијалног интегритета и безбедности за све своје грађане. Данас се проблеми не решавају оружјем, већ промишљањем, вољом и мудрошћу. Проблеме ћемо решити зато што су правда и право на нашој страни, зато што за себе и своју децу не тражимо ништа више и не прихватамо ништа мање од онога што добијају други", казао је Николић.

 

Он је нагласио да је "за неке Србија прихватљива само када пригушује своју историју и традицију и када се жртвује за тобож више политичке интересе које називају очувањем српске политичке стабилности".

"Са нама неће моћи тако. Ми враћамо нашем народу оспорене тековине наше славне прошлости. Не вређамо друге, само себи враћамо самопоштовање инсистирајући на историјским чињеницама, бранећи њихову аутентичну ослободилачку идеју", поручио је Николић.

 

Он је додао да је данас Србија пред великим искушењима и да покушава да досегне дубину и значај косовског завета "који је у основи нашег идентитета".

"Свесни смо да ће о нашим делима судити будуће генерације, желећи као и ми, да схвате разлоге трагичне историјске судбине нашег народа. Србија је једна од ретких земаља које могу да се поносе својом историјом и традицијом као вредним учења и памћења", рекао је председник Србије.

 

Николић је подсетио да је на брду Зебрњак подигнут споменик у част српских јунака по замисли архитекте Момира Коруновића 1937. године, у чију крипту су положени посмртни остаци 723 изгинула ратника.

 

Свечаности на брду Зебрњак присуствују премијер Ивица Дачић, министар правде Никола Селаковић, министарка културе у Влади Републике Македоније Елизабета Канческа, начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковиник Љубиса Диковић, представници Скупштине Србије Александар Чотрић и Милорад Стошић, председник Републике Српске Милорад Додик и председник Нове српске демократије из Црне Горе Андрија Мандић.

 

Код Споменика победе српске војске венце су положили председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дасчић, начелник Генералштаба ВС генерал потпуковиник Љубиша Диковић, председник РС Милорад Додик.

 

Владика хвостански Атанасије служио је помен погинулим војницима.

 

Организатор државне церемоније је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Најзначајнија битка Првог балканског рата одиграла се у Кумановској долини 23. и 24. октобра 1912. године, а српска војска победила је тада надмоћније трупе Отоманске империје и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).