Tan2014-2-15_192956616_5.jpg

Вести

15.02.2014. - 00:00

Учинимо све за опстанак и напредак народа

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић вечерас jе, поводом 15. фебруара, Дана државности, уприличио приjем за високе званице са кога jе поручио да у Србиjи сви треба да буду jединствени и да учине све што могу ради опстанка и напретка свог народа.

 
Николић jе, обраћаjући се званицама, упозорио да данас, као и у прошлости "дуваjу jаки ветрови коjи теже да сломе оно што им се налази на путу" и поручио да jе зато потребно jединство, мудрост и да, одговорним и промишљеним потезима "ставимо у погон стварање нових вредности".
 
Према Николићевим речима, данас jе тешко на други, деликатниjи начин, али треба да учинимо све што можемо ради опстанка и напретка свог народа.
 
Наводећи да се на данашњи дан с поносом сећамо историjских догађаjа коjи су кључни за обнављање српске државности, Николић jе нагласио да током вишевековног ропства, где jе jедино питање био опстанак, српски народ ниjе могао да оствари већи општеисториjски или европски утицаj великим културним и државним делима, али jе упркос вишевековном угњетавању широм Балкана, у великоj мери очувао своj национални идентитет, баштину, jезик и културу.
 
И у средњем веку, када многи нису постоjали, подсетио jе Николић, наш народ jе постављао себи високе циљеве и тежио узвишеним идеалима.
"Српски великаши градили су културне споменике и верске грађевине, прихватали су, али и постављали европске стандарда своjе епохе. Kултурни и материjални развоj Србиjе заустављен jе доласком Tурске", подсетио jе председник Николић и додао да jе и та окупациjа морала да престане.
 
Према његовим речима, на Балкану jе 19. век отворио питање сузбиjања турске власти и протекао jе у константоj борби између две културе, две цивилизациjе, две вере чиjе jе поприште било место где jе живео jедан мали, али храбар српски народ.
 
Процес ослобађања и обнављања српске државе отпочео jе на данашњи дан пре 210 година, избиjањем Првог српког устанка коjи, истина, ниjе снажниjе узбуркао духове у Eвропи и Русиjи, подсетио jе Николић и оценио да многи нису били свесни да jе српским устанком отпочела балканска револуциjа и решавање источног питања на националном и демократском начелу.
 
Николић jе оценио да jе то била буна обесправљених против привилегованих и да jе резултирала буђењем националне свести и преточена у борбу за слободу.
"Срби су победили у бици на Mишару и Делиграду, а jуришом на 12.000 устаника 1806. ослобођен jе и Београд чиме jе издеjствован статус утицаjног воjног фактора са коjим се морало рачунати", нагласио jе Николић.
 
На таj начин, додао jе он, Срби су само поставили своjе питање у складу са новим виђењем националног осећања и успели да се одрже властитом снагом.
"Са Србима се од тада рачуна у међународноj политици", рекао jе Николић и додао да би са аспекта резултата и идеjе о слободи Први српски устанак правдао и израз револуциjа, како jе то квалификовао jедан од наjвећих немачких историчара Леополд Ранке, а касниjе допунио и историчар Херман Вендел, рекавши да jе то борба за слободу и jединство, нагласио jе председник Србиjе.
 
Историjа српске уставности почиње Законоправилом (Номоканоном) Светог Саве 1219. коjе jе било први српски устав и jедан од наjстариjих уставних докумената у свету, рекао jе Николић и додао да jе други по реду српски уставни закон Душанов законик из 1349. и 1354.
 
У Kарађорђево доба, подсетио jе Николић, донето jе неколико закона уставног карактера.
 
Сретењски устав из 1835. коjи данас обележавамо трећи jе по реду у нашоj историjи, али и први Устав модерне српске државе, истакао jе Николић и додао да jе таj устав као и многи други српски устави име добио по празнику на коjи jе усвоjен, Сретењу Господњем.
 
Србиjа jе тада добила Устав пре великих сила, Русиjе, Tурске или Aустриjе, рекао jе председник Николић и додао да су се тада стекле историjске околности.
 
Mеђутим, указао jе Николић, Сретењски устав из 1835. jе био кратког века, а прва против овог устава иступила jе Aустриjа, jер jе њен канцелар кнез Mетерних баш у то време створио међународну лигу против конституционализма, па jе наш Устав назвао "толико напредним да jе више него утопиjски".
 
Против тадашњег српског устава биле су и Русиjа и Tурска оцењуjући га не само либералним, већ и несагласним са вазалним положаjем Србиjе, а посебно су биле незадовољне што ниjе донет уз њихову сагласност.
"Oне су се затим, као и Aустриjа, уплашиле да таj устав заиста не постане "заразан" и за њихове поданике, нарочито одредбе о правима грађана и о Народноj скупштини, па jе називан и превратничким и антихришћанским"", подсетио jе председник Србиjе.
 
Чак jе и српска тробоjка као симбол српске државности, изазивала отпор и послужила као разлог аустриjском, турском и руском одбацивању Сретењског устава, оценио jе Николић, додавши да jе чак и кнезу Mилошу овакав став великих сила ишао на руку, па га jе, искористивши оваj "великодушни" дар великих сила, већ марта исте године ставио ван снаге.
 
"Устав jе био средство за национално ослобођење. Успоставио jе и уставно ограничавање владара као и гаранциjе и заштиту људских права и слобода", нагласио jе Николић.
 
Oн jе додао да jе тако Првим устанком отпочело обнављање српске државе, а Сретењски устав jе, иако кратког века, имао огроман значаj за разумевање улоге демократских установа.
"Сретењски устав jе представљао темељ за демократизациjу полтичких институциjа. Просветитељске и либералне идеjе коjе су у њему садржане биле су основа за развоj будуће спрске државе"", истакао jе Николић и додао да отуда и данас имамо широк спектар слободоумних идеjа - независнот судства, грађанске слободе и права, неприкосновеност личности, слободу кретања и настањивања.
 
Приjему су присуствовали броjни амбасадори, као и други представници политичког и jавног живота у Србиjи, воjске, полициjе, црквених заjедница...
 
Након честитања Дана државности и поздравног говора уприличен jе коктел за званице.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).