23.02.2018

Званична посета Републици Бугарској - састанак са председницом Народног собрања Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Софији са председницом Народног собрања Републике Бугарске Цветом Карајанчевом, са којом је разговарао о снажнијој парламентарној сарадњи као доприносу јачим билатералним, политичким и економским односима.

Фото Танјуг, Драган Кујунџић

Председник Вучић захвалио је на подршци Бугарске европском путу Србије, посебно у светлу бугарског председавања Европској унији, током којег ће велики део активности бити посвећен Западном Балкану. Српски председник је рекао да је то важно и за регионалну стабилност, као услов економског напретка. Он је нагласио да Срби доживљавају Бугаре као пријатељски народ и да га радује повећање броја бугарских туриста који посећују Србију, јер то није само извор прихода, него и начин за приближавање двају народа и двеју земаља. Председник Вучић је, такође, истакао да цени позицију Бугарске да је, у решавању питања Косова и Метохије, важно саслушати и ставове и предлоге Србије.

Председница Карајанчева је, уз подршку европском путу Србије, исказала спремност да подели бугарска искуства, како би Србија лакше спровела реформе и прилагодила се европском законодавству.

Председник Вучић је најавио да ће, кроз финансирање државе, бити побољшан положај бугаске националне мањине у Србији.

Двоје саговорника су нагласили и значај инфраструктурног и енергетског повезивања двеју земаља.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Софија, 23. Фебруар 2018. године